вторник, 21 февруари 2023 г.

Пиле по съчуански

 


Продуктите:

за 1 порция:

~ 200г пилешко месо (по избор - гърди или обезкостени бутчета)

марината (да не е течна):

1с.л. соев сос

1ч.л. оризово вино (заместител - сухо Шери)

1-2ч.л. нишесте

малко олио 


малко парче (1см или повече - по вкус)

1ск. чесън

1стрък зелен лук

1/2 ч.л.  съчунаски п-р  

сухо чили  на вкус

накълцани фъстъци


сос:

1с.л. тъмен соев сос

1с.л. оризово вино

1ч.л. черен оцет (заместител - тъмен балсамов оцет)

1ч.л. кокосова захар (може мед или бяла) 

нишестена каша от 2ч.л. нишесте в 2с.л. вода

 

Приготвяне:

Нарязвам месото на хапки и мариновам за 10-20мин. 

 В това време нарязвам джинджифила и чесъна на клечици (или както е удобно, не много ситно), зеления лук на на 1см парчета и отделем бялата и зелената части. 

И забърквам соса.  

Всичко трябва да ви е готово и под ръка когато започнете да готвите. 

 Запържвам на силен огън месото за 2мин. бъркайки и го изваждам.  Намалявам малко огъня и в същия тиган слагам джинджифила и чесъна (не трябва да потъмняват), бялото на зеления лук, чилито и пипера - бъркайки...  връщам месото и добавям зеленото на лука, фъстъците и соса (разбъркайте утаилото се нишесте преди да го добавите) - бъркам за около 2 мин, докато се състи сосът.  Готово и да ви е вкусно! :)

Сервирайте с ориз или нудли.

При мен гарнитурите са: сладък картоф, червена чушка,  авокадо с крема сирене и омлет с див лук

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...