понеделник, 19 декември 2022 г.

Китайски оризови нудли с яйца и зеленчуци

 

Продуктите:

за една порция:

50г. оризови нудли Вермичели (ползвайте каквито желаете нудли)

1с.л. тъмен соев сос 

няколко капки сусамово олио

малко вода


 Сос:

2ч.л. сос от стриди (нека липсата му не ви спира да опитате рецептата, но ако си го набавите ще е по автентичен вкусът :) )

2ч.л. соев сос

1ч.л. черен оцет (може да замените с тъмен балсамов) 

1ч.л. кокосова захар (или кафява)

1с.л. олио

щ. сечуански пипер (или черен, ако нямате)

малко вода


2 яйца

1 с.л. сухо бяло вино

щ. сол


1/2 морков на жулиени/пръчици

1/2 червена чушка - на тънки ивици

1 1/2 см парче джинджифил (на ситно)

1 скилидка чесън (на ситно)

3 стръка зелен лук - само зелената част нарязан на 3 см парчета

шепа соеви кълнове

 

Приготвяне:

Нудлите (оризови, ако са пшенични може да имат нужда от варене, следвайте указанията на опковката им) залейте с вряла вода, покрийте и оставете за 4-10мин. (времето зависи от дебелината им). отцедете ги и подправете със соевия сос, сусамовото олио и малко вода, колкото да размесите добре - оставете настрана.

Разбъркайте яйцата, добавете солта и виното - изпържете в 2с.л. олио и извадете.

На умерен към силен огън в 2с.л. олио запържете зеленчуците в посочения ред - първо моркова и чушката за минута и бъркайте, джинджифила, след малко чесъна, лука, кълновете и нудлите, намалете огъня и добавете соса... бъркайте не прекъснато, докато сосът се поеме. Махнете от огъня и разбъркайте с яйцата. Това е за 4-5 минути. :)

Да ви е вкусно! :)

* Другото в кутията са карамелизирани банани с кокосов йогурт с кардамон и лайм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...