понеделник, 27 декември 2021 г.

Патладжани по азиатски с ароматен Басмати ориз


Продуктите:

Два средни патладжана

Басмати ориз 

1 звезда анасон

1 шушулка зелен кардамон

Фъстъци / или кашу

Лайм 

Малко свежа мента или кориандър

 

Марината/ Сос:

2 ск. чесън

1с.л. фъстъчено масло

чили (прясно или сушено по ваш избор)

20мл соев сос

40мл вода

1с.л. рибен сос

1с.л. кокосова /кафява захар

1с.л. олио

 

Приготвяне:

Сварете ориза с подправките  и с вода в съотношение - 1:2. Накрая махнете подправките.

Патладжаните разрежете на 4 по дължина и оваляйте в маринатата - оставете за 10мин. 

В загрята мазнина изпържете патладжаните за по 2 мин. на страна, след това намалете огъня и гответе още 5-6 мин. Добавете останалата марината и когато кипне, махнете от огъня.

Сервирайте патладжаните върху ориза, поръсете с натрошените ядки, листенца мента, сок и кора лайм. 

Вкусна салата към тях.   И  още две - Салата с пилешко, китайко зеле и сусам - с пилешкото или без него... или - Китайско зеле с чили, оризов оцет и сусамово олио. :) 

Да Ви е вкусно! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Палачинки суфле

    За 3 броя: 1 жълтък ванилия ~ 2с.л. брашно + щ. бакпулвер щ. сол 1с.л. прясно мляко   1 белтък  1с.л. захар   1/2 чаша вода за готвенето...