петък, 27 декември 2019 г.

Коледен сладкиш с Панетоне и крем-карамелен крем

От няколко години правя този сладкиш за Коледа и много ни харесва. Хубав е и топъл поднесен с топка сладолед или бита сметана и студен.



  Продуктите:  

800г Панетоне/ или козунак/ кроасани/ бриош
4с.л. захар  (ползвам кафява за по карамелен вкус)

100г масло
5 яйца (L размер)
600мл пр. мляко
50г захар или на вкус (все така кафава)
ванилия
ром
1 черен шоколад
3-4с.л. портокалово сладко

Приготвяне:
Намазваме с масло форма за тарт. Поръсваме с със захар (4те с.л.) и покриваме навсякъде, изтръскваме излишната захар и я запзваме за края. 
Разбиваме яйцата със захарта, ванилията и рома за 2 мин., добавяме 400 мл от млякото В тенджера разтопяваме маслото с останалите 200мл. от млякото при непрекъснато бъркане, след това добавяме и яйчената смес и махаме от огъня.   
От панетонето изрязваме кората - 1см от дъното и страните и с тях покриваме дъното и стените на формата (ако има нужда ползваме и горната кора) да образуват блат. Поливаме добре с част (до 1/3) от млечно-яйчената смес. В останалата смес надробяваме останалото панетоне и разбъркваме. Сипваме половината от кашата във формата, разпределяме хубаво и слагаме половината шоколад на няколко места, а също и по малко от портокаловото сладко. Покриваме останалата каша и пак - шоколад и сладко. Поръсваме с останалата (от 4те с.л.) захар и печем в предварително загрята фурна на 180градуса за 25 минути.




С мандарини, вместо портокалово сладко - по-лек е с тях и пак толкова вкусен.


Адаптирано от Джейми Оливър.


2 коментара:

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...