четвъртък, 26 декември 2019 г.

Тиквеник

Тиквеник, както го харесваме у нас. Ще ми е приятно, ако допадне и на Вас! :)




  
Продуктите:
пакет точени кори (аз предпочитам по-дебели)
около 800г тиква - настъргана
подправки за тиквата: канела, кардамон, индийско орехче, млян карамфил (с него внимателно, че е силна подправка) и лимонова кора  - тази комбинация ни е най-любима
масло 125-150г /олио
орехи  около 1ч.ч.- смлени, но не много ситно
захар според сладостта на тиквата

Приготвяне:
Настърганата тиква подправям и разбърквам. Маслото разтопявам. За Бъдни вечер ползвам олио. Ако съм с по-дебели кори ползвам една кора, ако са от фините слепвам с мазнината по две, като помежду им не намазвам, а само поливам тук-там мазнината, за да са въздушни. Отгоре наръсвам отново с мазнина, тиквата, орехите и захарта и завивам на руло. Подреждам в намаслена тава и пека на 180 градуса около 25-30 мин. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

И за Остатъка (остатъчен квас) с уважение...

  В изирам остатък от квас гледан на плота/ стайна температура. Не съм гледала Кваса си в хладилник.       При всяко хранене на моя щастлив...