вторник, 16 юли 2024 г.

Бял хляб с квас, със Спелта, ръж и копривено брашно

Копривеното брашно е малко и придава много приятен нюанс в бледо сиво зелено със ситни точици в тестото. Много ми харесва!  Хлябът е за подарък за много скъп човек, но опеделено ще пробваме копривата и вкъщи. 

 В 10ч. сутринта смесих брашната –  Caputo Cuoco, 15% Спелта тип 630, 5% ръж и 1% коприва с водата 83% за 2.45часа Автолиза.  Добавям водата постепенно, докато ми хареса –  получавам средно мека топка тесто, след това премервам добавената вода и виждам колко е хидратацията, така се съобразявам с водопглъщаемостта на брашната.   

 


   Вложих 20% сладък Квас (на 14часа).

 

 

След 35мин. добавих  2% сол, след 15мин. и 2% меко масло. През 30мин. направих две сгъвания на плик в купата, след това 4 вътрешни сгъвания със спелтени трици през 40мин.  и оставих тестото да втасва в покой.     

 


 Оформих след 6.30часа (на 24 градуса) насипна ферментация, псотавих в банетона  и оставих за 40мин. на плота, след което прибрах в хладилника за 15часа хладилна ферментация.       

 



Пекох както обичайно в загрята на 250 градуса фурна в чугунен съд за 20мин. с капак и 20мин. без капака на 220 градуса. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

И за Остатъка (остатъчен квас) с уважение...

  В изирам остатък от квас гледан на плота/ стайна температура. Не съм гледала Кваса си в хладилник.       В бурканче добавям остатък от а...