Един по-здравословен вариант на масленото тесто и неоспоримо вкусен.
Продуктите:
ползвах 28см форма
За масленото тесто:
110г студено и сравнително меко авокадо на кубчета
220г брашно
1 яйце
1/4ч.л. сол
1/4ч.л. захар
2ч.л. свежа мащерка
черен п-р
малко студена вода ако е нужно
Плънка:
3 яйца (със стайна Т)
2 средни глави цвекло - сварено и нарязано на кубчета
1кофичка котидж сирене (може и рикота/извара)
Приготвяне:
За тестото - в съд сложете брашното, солта, захарта и подправките, добавете кубчетата авокадо и претривайте с пръсти да стане на трохи. Добавете яйцето и ако е нужо и вода, за да съберете бързичко тестото на топка.
Завийте тестото във фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за 30 мин. След това между два листа пекарска хартия разточете тестото с размер по-голям от формата, за да има и за стеничката. Поставете във формата и изрежете излишното тесто.
С вилица набодете на места по повърхността.
Сложете хартия отгоре и сипете боб или ориз за тежест и печете в загрята на 180 градуса фурна за 15мин., след това махнете тежеста с хартията и печете още 10-15 мин, до лек цвят. Извадете и охладете за 5-10 мин
Пасирайте цвеклото и смесете с яйцата и котидж сиренето. Изсипете сместа във тестената форма и печете 20-25 мин. на 180 градуса.
Да ви е вкусно! :)
По идея на Джейми Оливър.
Много интиресна рецепта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! :)
ОтговорИзтриване