петък, 1 януари 2021 г.

Авокадо киш с цвекло и котидж сирене

 Един по-здравословен вариант на масленото тесто и неоспоримо вкусен.


Продуктите:

ползвах 28см форма

За масленото тесто:
110г студено и сравнително меко авокадо на кубчета
220г брашно
1 яйце
1/4ч.л. сол
1/4ч.л. захар
2ч.л. свежа мащерка 
черен п-р
малко студена вода ако е нужно

 Плънка:

3 яйца (със стайна Т)

2 средни глави цвекло - сварено и нарязано на кубчета

1кофичка котидж сирене (може и рикота/извара)



Приготвяне:

За тестото - в съд сложете брашното, солта, захарта и подправките, добавете кубчетата авокадо и претривайте с пръсти да стане на трохи. Добавете яйцето и ако е нужо и вода, за да съберете бързичко тестото на топка.
Завийте тестото във фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за 30 мин. След това между два листа пекарска хартия разточете тестото с размер по-голям от формата, за да има и за стеничката. Поставете във формата и изрежете излишното тесто.   
 




С вилица набодете на места по повърхността.
Сложете хартия отгоре и сипете боб или ориз за тежест и печете в загрята  на 180 градуса фурна за 15мин., след това махнете тежеста с хартията и печете още 10-15 мин, до лек цвят. Извадете и охладете за 5-10 мин

Пасирайте цвеклото и смесете с яйцата и котидж сиренето. Изсипете сместа във тестената форма и печете 20-25 мин. на 180 градуса.

Да ви е вкусно! :)

 


По идея на Джейми Оливър.

2 коментара:

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...