събота, 18 юли 2020 г.

Тарта/кростата с рикота, праскови и сини сливи



Продуктите:

ползвах 28см форма

За масленото тесто:
225г брашно
70г захар
1/4ч.л. сол
1/2ч.л. кардамон
120г студено масло на кубчета
1 яйце L размер
малко студена вода ако е нужно

плънка:
3 яйца L размер
200-250г рикота
около 3с.л. пудра захар ( или повече/по-малко... по ваш вкус) 
1/2ч.л. ванилия
2-3 праскови на резени
2-3-4 сини сливи на резени

малко кафява захар

За тестото - в съд сложете брашното, солта, захарта и подправката, добавете кубчетата масло и претривайте с пръсти да стане на трохи. Добавете яйцето и ако е нужо и вода, за да съберете бързичко тестото на топка. Не месете, за да имате сипкаво печиво. 
Завийте тестото във фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за 30 мин. След това между два листа пекарска хартия разточете тестото с размер по-голям от формата, за да има и за стеничката. Поставете във формата и изрежете излишното тесто. 
* Аз замразявам остатъка и ползвам като настъргвам трохички за друго печиво.
С вилица набодете на места по повърхността.
Сложете хартия отгоре и сипете боб или ориз за тежест и печете в загрята  на 180 градуса фурна за 15мин., след това махнете тежеста с хартията и печете още 10-15 мин, до лек цвят. Извадете и охладете за 5-10 мин.
В това време разбийте яйцата, добавете ванилията, захарта (аз подсладих леко, за да не надделява над плодовете и да се усеща свежата им киселост) и рикотата и разбъркайте добре. Сипете върху тестото и наредете плодовете по ваш вкус. 
Печете в загрята на 180градуса фурна за около 20минути, докато се стегне сместа. Поръсете с малко  кафява захар и печете още 5-10 мин.
Ако имате търпение да охладите сладкиша, ще можете да отрежете по-хубави парчета. :)
Да ви е вкусно! :)






2 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря, Весела, за коментарите, хубавите думи и гостуването, заповядай отново! :) Да ви е вкусно и на вас! :)

      Изтриване

И за Остатъка (остатъчен квас) с уважение...

  В изирам остатък от квас гледан на плота/ стайна температура. Не съм гледала Кваса си в хладилник.       При всяко хранене на моя щастлив...