неделя, 8 декември 2013 г.

Лазня с патладжани и тиквички

Много любима лазаня вкъщи.  Дано ви хареса и на вас!  :)




Продуктите:

примерни грамажи, зависи от съда, в който ще печете.
250г кори за лазаня (процедирайте с тях според упътването на опаковката)
3 средни патлажана
3 средни тиквички
моцарела - по половин или една топка (125г) на ред

Доматен сос:
1гл. глава лук

2ск. чесън
2 по 400г консерви/ 1.5кг домати (настъргани/блендирани...)

1с.л. доматено пюре

сол и п-р (черен),

захар

босилек (пресни листа)

Сос Бешамел:
75г масло
75г брашно
725 мл пр. мляко
80-100г настърган пармезан или друго топящо се сирене
сол и п-р (черен), индийско орехче

 


Приготвяне:

Патладжаните и тиквичките, нарежете на шайби и изпечете с малко олио сол и п-р, колкото да омекнат.
 Запържете лука и чесъна, доматеното пюре, червения п-р, солта и черния п-р, захарта и добавете доматите - варете, да се редуцира до желаната от вас гъстота.
Моцарелата нарежете също на шайби.
Разтопете маслото и  запържете брашното в него, без да потъмнява. Дръпнете от огъня и налейте постепенно студеното  мляко, бъркайки. Върнете на огъня да се сгъсти сосът, добавете и подправките. Бъркайте, за да не стане на бучки, накрая добавете пармезана.
Загрейте фурната на 190С.
В съда, в които ще печете, залейте дъното с доматен сос.
1 ред - кори, бешамел, патладжани, дом. сос, 1 моцарела
2 ред - кори, бешамел, тикивички,  дом. сос, моцарела
  и т.н.,  а накрая - кори и покривате хубаво с бешамел
  Печете около 25минути. Поръсете с кашкавал и запечете още 15мин, докато се зачерви.

Да ви е вкусно! :)


2 коментара:

  1. Здравей, открих те случайно в Гугъл. Прочетох разни вкусни неща ...изобщо много е приятно при теб. Вече те прибавих към любимите ми блогове, за да идвам по-често.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Жани, много ми е приятно, добре си дошла при мен!
    Аз също ще надниквам при теб, имам гръцки корени, та съм пристрастна. :)
    Поздрави,
    Морена :)

    ОтговорИзтриване

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...