неделя, 8 декември 2013 г.

Лазня с патладжани и тиквички

Много любима лазаня вкъщи.  Дано ви хареса и на вас!  :)




Примерни грамажи, зависи от съда, в който ще печете.
250г кори за лазаня (процедирайте с тях според упътването на опаковката)
3 средни патлажана
3 средни тиквички
4  топки моцарела (по 125г всяка)
листа пресен босилек

Доматен сос:
2 колеми глави лук
1 консерва домати/ 1.5кг домати (настъргани/блендирани...)
дафинов лист
черен пипер - смлян
сол, захар

Сос Бешамел:
65г масло
4с.л. брашно
625 мл пр. мляко
80-100г настърган пармезан
сол, черен пипер, индийско орехче


 Патладжаните и тиквичките, нарежете на шайби и изпечете с малко олио сол и п-р, колкото да омекнат.
 Задушете лука с доматите, добавете подправките. При реденето на лазанята извадете дафиновия лист.
Моцарелата нарежете също на шайби.
Разтопете маслото, запържете подправките и брашното в него, без да потъмнява маслото. Дръпнете от огъня и налейте постепенно студеното  мляко, бъркайки. Върнете на огъня да се сгъсти сосът. Бъркайте, за да не стане на бучки, накрая добавете пармезана .
Загрейте фурната на 190С.
В съда, в които ще печете, залейте дъното с бешамел.
1 ред - кори, доматен сос, накъсни на дребно листа босилек, патладжани, моцарела (1 и 1/2 топка)
2 ред - кори, бешамел, тикивички
3 ред - като 1я
4 ред - кори и покривате хубаво с бешамел
Остава ви една моцарела.

Печете около 20минути. Покрийте с останалата моцарела и запечете още 15мин, докато се зачерви.






2 коментара:

  1. Здравей, открих те случайно в Гугъл. Прочетох разни вкусни неща ...изобщо много е приятно при теб. Вече те прибавих към любимите ми блогове, за да идвам по-често.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Жани, много ми е приятно, добре си дошла при мен!
    Аз също ще надниквам при теб, имам гръцки корени, та съм пристрастна. :)
    Поздрави,
    Морена :)

    ОтговорИзтриване

Обяд в кутия за училище/офиса 9/ School and Office Lunch Ideas

 9та публикация - 9та година в у-ще (от ПГ)    Храната в кутията е за училище на детето е най-вече сготвена/ приготвена от мен, купешките н...