вторник, 27 април 2021 г.

Салата от микс зелении, радичио и цикория и круша с Горгонзола и орехи

 


Продуктите:

Копф салата

Джентилина салата

рукола

радичио

цикория

 

Горгонзола или друго синьо сирене 

круша

орехи


Дресинг

мед

горчица (при мен Дижонска и пълнозърнеста)

сол и п-р

кардамон

оцет

олио от гроздови семки (или друго по ваш избор)


Приготвяне:

Крушата издълбах малко и напълних с Горгонзолата и орехи - запекох "на грил"  за кратко. 

Приготвих дресинга и сглобих салатата. Поръсих с натрошени орехи.

Да ви е вкусно! :)


четвъртък, 15 април 2021 г.

Ризото с гъби

 

Продуктите:

за 4-5 порции

1 чаша ориз Арборио/Карнароли

около 800г микс гъби (при мен печурки, кладница и шийтаке)

1 средна - към голяма глава лук

1-2 скилидки чесън

150мл бяло вино

сол и п-р

свежа мащерка

около 1.700л горещ бульон по ваш избор или просто вода

 

Приготвяне:

Запържете гъбите на части и не до готовност, ще се готвят още.  Отделете една част за сервирането.

Отделно в тигана от гъбите запържете лука, след малко добавете чесъна и повечето гъби, сол и п-р, мащерката и ориза. След малко сложете виното и след като се изпари, започнете да добавяте от бульона на части, като се поеме едната част, тогава добавете следващата и така до сваряването на ориза. Сервирайте ориза с малко от отделените пържени гъби  и се насладете.  

Да ви е вкусно! :) 



петък, 9 април 2021 г.

Салата със зеле, морков, чушка и ябълка с фъстъчен дресинг

 


Продуктите:

за 1 порция:

1 шепа зеле

1/2 морков

1 червена чушка

1/4 по-кисела ябълка

 

Дресинг:

1ч.л. фъстъчено масло

1-2с..л. майонеза

1ч.л. кокосова захар

оризов оцет на вкус / или бял балсамов/ ябълков

2-3 капки сусамово олио

чили


сряда, 7 април 2021 г.

Карамелизирани банани с ванилов йогурт

 


Продуктите:

банани

кафява захар

кокосово масло (ако нямате, ползвайте по Ваш избор, но и с краве е много вкусно)

 

кашу (или други ядки)

сусам (при мен бял и черен)

кленов сироп (агаве или мед)

 

йогурт

ванилия

джинджифил (сух)

лайм кора и малко сок

 

Приготвяне:

Пригответе йогурта с подправките.  

Загрейте тиган и разстопете маслото. Банана нарежете по ваш избор, поръсете добре със захарта и изпържете на слаб към умерен огън, докато се карамелизира.

Запечете ядките и сусама на сух тиган,  но не ги изпускайте от поглед, бързо прегарят особено семенцата.  Изключете огъня, добавете кленовия сироп и разбъркайте. 

Сглобете и се насладете!

Да Ви е вкусно! :)

вторник, 6 април 2021 г.

Нудли със свинско, зеленчуци, гъби Еноки и фъстъци

 


 

Продуктите:

за 1 порция

свинска пържола

сол и п-р

5 китайски подправки

 

нудли  - 70-100г в сухо състояние (при мен яйчени)

 

1 с.л. джинджифил (нарязан на клечици)

1-2 скилидки чесън (на клечици) 

1 малък патладжан (имах японски)

шепа броколи (на розички)

шепа зелен боб (при мен кръгъл)

 

гъби Еноки

стрък зелен лук

фъстъци

сусам

пържен лук


Сос:

1с.л. соев сос

1с.л. сос Хойсин

1с.л. черен оцет/ оризов

лайм сок по вкус

чили сос по вкус 

1/2ч.л. сусамово олио

 

Приготвяне:

Пригответе всичко за пърженето в уок тигана. 

Моят боб беше пресен и го бланширах, но оставих хрупкав и охладих. 

Пригответе нудлите според указанията на опковката Ви. Отцедете и поръсете с малко олио, размесете, за да не се слепват.

Нарежете зеленуците, патладжана - на шайби или кубчета.

Пригответе соса.

Подправете пържолата и изпържете цяла и после нарежете или нарежете на лентички преди пърженето. Оставте да почива, докато приготвите зеленчуците в уока.

Загрейте уока на силен огън, сипете мазнина и сложете патладжана, който ще поиска още... бъркайте непрекъснато и добавете броколите и зеления боб, след малко освободете малко място в тигана и сложете джинджифила и чесъна и преди да потъмнее последният, сипете соса и месото и объркайте добре. Изключете огъня - всичко става за около 5мин. Добавете и нудлите и рабъкайте отново. 

Сервирайте ястието и поръсете с гъбите Еноки, накълцани фъстъци, сусам и зелен лук.

Да Ви е вкусно! :)   

 

И из кутията с обяд на детето, с пилешко:


четвъртък, 1 април 2021 г.

Червена леща

  


 Продуктите:

500г червена леща 

средна глава лук

2-3 скилидки чесън

сол и п-р

кимион

кориандър


Запръжка:

средна глава лук

2 скилидки чесън

1 чушка

сол

семена кориандър и кимион

сушени кориандър и кимион


Приготвяне:

Нарежете всички продукти (и тези за запръжката). 

Запържете лука за ястието на бавен огън, да стане сладък, тогава добавете чесъна, подправките и лещата и около 1.5л гореща вода и варете около 10 - 15 мин. После добавете ако искате още вода, до желаната консистенция.

Докато се готви лещата запържете продуктите за запръжката, докато се карамелизират продуктите, добавете подправките. 

Сервирайте с малко от запръжката и се насладете! :)

Да ви е вкусно!

Салата с пилешко, китайско зеле и сусам


Продуктите:

пилешки гърди

сол и п-р

сос Хойсин

сусам


Дресинг:

сусам - черен и бял - запечени леко на сух тиган

чесън - настърган или пресован

соев сос

мирин

сусамово олио

сок от лайм или лимон

чили сос

японска майонеза (моята е домашна)

 

китайско зеле

зелен лук

червена чушка (при мен малко, само за цвят)

ябълка (Грени смит или друга по-кисела, отколкото сладка) 


Приготвяне:

Първо пригответе дресинга (дори предварително, за да се смесят вкусовете). Топлите (от запичането) сусамови семена стрийте в купа (в която ще сглобите салатата), добавете чесъна, соевия сос и останалите продукти.

Нарежете кистайското зеле, чушката и зеления лук. Ябълката оставете за последния момент, защото потъмнява.

Пилешките гърди подправете нарежете на лентички и подправете със сол и п-р. Запъжете ги за кратко, за да останат сочни и тогава добавете Хойсин сос и разбъркайте добре. Извадете в чиния и поръсете със сусам. Докато се охладят и стегната леко, нарежете ябълката.

В купата при дресинга съберете продуктите (непосредствено преди сервирането), разбъркайте добре и внимателно и се насладете. :)

Из кутията с обяд... 

 

Да ви е вкусно! :)

Киш с печени зеленчуци и сирене

  Много вкусен киш с печени зеленчуци.  Киш/галет често са ни вариант, ако останем без хляб за вечеря. С чаша бяло вино... Иначе редовно пра...