петък, 21 ноември 2025 г.

Тиквен кекс с шоколадови капки

 Тиквен кекс - много вкусен и толкова ароматен...   подходящ за коледните празници! 

 


 Продуктите:

мокри: 

 4 яйца

110г  кафява захар

70г захар 

300г леко подсладено тиквено пюре (ако вашето е без захар, увеличете захарта  - 120г кафява и 85г захар)

45г масло

80г олио

 

сухи: 

1ч.л. бакпулвер

1ч.л. сода

320г брашно (с 9-10г протеин)

1и 1/2ч.л. канела

1/2ч.л. карамфил

1/2ч.л. сушен джинджифил

1/4ч.л.  индийско орехче ( по добре прясно настъргано)

шоколадови капки (или накълцан черен шоколад)

 

Приготвяне:

Загрейте фурната на 175 градуса. Ако ползвате кръгла форма - намазнете я и набрашнете добре, а в правогълна (моята е 30х11.5х8см)  сложете хартия, като оставите "крилца", с помощта на които лесно ще извадите готовия кекс.  

Смесете сухите съставки и накрая разбъркайте и шоколадовите капки.

Разбийте до побеляване яйцата със захарта, добавeте тиквеното пюре и  мазнините.  

С шатула смесете сухите и мокрите съставки, без да бъркате излишно.  Изсипете във формата, поръсeте още шоколадови капки ако искате и печете 50-60мин.  до суха клечка или такава с малко трошички. Оставeте във формата за 10мин., извадете на решетка за още 30мин. Поръсете с пудра захар  и се насладете! :) 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тиквен кекс с шоколадови капки

  Тиквен кекс - много вкусен и толкова ароматен...   подходящ за коледните празници!      Продуктите: мокри:   4 яйца 110г  кафява захар 70г...