Лакса е пикантна и ароматна супа от югоизточно азиатския регион, приготвяна със скариди, пиле или риба.
Продуктите:
За къри пастата:
Кимион и кориандър семена по 1с.л.
Млени кимион (1с.л.) и кориандър ( 2ч.л.) и куркума (1с.л.)
Малка глава лук
3 скилидки чесън
2 парчета (колкото палеца ви) джиндифил
1 стрък лимонова трева
шепа кашу
2 чили чушлета
Пресни босилек и мента по 1 стрък
1ч.л. скаридена паста
Кокосово мляко - 1 консерва
Пилешки гърди
Броколи (ако намерите бок чой - по-добре)
Нудли
Тофу
Бобови кълнове
Пресни мента и босилек
Самбал олек
пържен лук
Приготвяне:
На сух тиган запечете зърната кимион и кориандър, след това ги стрийте в хаванче. Запечете в тигана и млените подправки, като внимавате да не изгорят.
В блендер сложете останалите продукти за пастата, както и всички подправки и блендирайте.
Пилешкото нарежете на тънки парчета, посолете и оваляйте в нишесте - запържете за 2мин. Броколито - на розички. Тофуто подсушете добре, нарежете на кубчетата, оваляйте добре в нишесте и запържете да стане хрупкаво - отцедете на кухненска хартия.
Приговете нудлите според указанията на опаковката им изплакнете под студена вода. В уок запържете голяма лъжица (от тези за готвене) паста* докато мазнината започне да се отделя. Тогава налейте бульон или вода, кокосовото мляко и когато кипнат добавете пилешкото и броколито и варете 5мин.
Сервирайте нудли, залейте със супата, отгоре добавете бобови нудли, свежите подправки и тофу. Отстрани нека има Самбал олек и пържен лук.
*Останалата къри паста съхранявайте затворена и покрита с олио до седмица - 10 дни.
Да ви е вкусно! :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар