Визирам остатък от квас гледан на плота/ стайна температура. Не съм гледала Кваса си в хладилник.
При всяко хранене на моя щастлив и балансиран Квас, 2 пъти на ден отделям от него (остатък) в пик, който събирам в бурканче и съхранявам затворен в хладилника до седмица. Нищо не му правя, не го храня, защото не го отглеждам, гледам да го използвам, не да го увеличавам.  Ползвам го
 междувременно – дали за сладкиши/кексове/мъфини, палачинки, гофрети, 
Мързеливки/Добруджанки, пърленки, сосове – тогава е просто ферментирала смес от вода и брашно, което искам да оползотворя, не набухвател (има си такъв в 
рецептата  – сода/бакпулвер) и просто влагам в тестото, дори без 
да меря точно, нищо сложно.                                                  Или пък за хляб, където си е като активен 
квас и втасва тестото ми.
    Остатъкът просто си спи кротко в хладилника и чака в готовност... Извадите ли го на топло, вижте каква активност (на снимката).   
 
 
     Дали ще забравя да оставя от кваса си, изсипвайки го целия в тестото (това ми се е случвало  )... или ще изпусна бурканчето с Кваса (това не е било за сега), или пък няма да имам възможност да го нахраня навреме –  Остатъкът е моята застарховка!
  )... или ще изпусна бурканчето с Кваса (това не е било за сега), или пък няма да имам възможност да го нахраня навреме –  Остатъкът е моята застарховка!  
 )... или ще изпусна бурканчето с Кваса (това не е било за сега), или пък няма да имам възможност да го нахраня навреме –  Остатъкът е моята застарховка!
  )... или ще изпусна бурканчето с Кваса (това не е било за сега), или пък няма да имам възможност да го нахраня навреме –  Остатъкът е моята застарховка!  
    А може и да ми се примеси ненадейно през деня, а нали от Кваса мога да взема
 само при пик/ храненето му – сутрин или вечер... Взимам от остатъка, когато и
 да ми хрумне да меся и го ползвам: 
-
 директно от хладилника (това е аналогично на сухата мая, която 
размесвах директно в брашното и замесвах), ако времето ме припира
-
 или пък ако имам възможност- оставям го да се постопли за час- два (и 
спретвам любимата ми Автолиза в това време :)) и влагам в тестото. 
Случвало се е да не ми стига остатъчният квас.  

Намалила
 съм изхвърлянето му максимално, но ако хвърлям – събирам в буркан 
отново (който стои на балкона) и като се напълни, хвърлям го. В канала 
гледам също да попада макасимално малко, затова когато меся, обирам 
добре шпатулите, купите и ръцете си и отива в тестото. 


 
 
 
Няма коментари:
Публикуване на коментар