Много вкусно ястие за почитателите на мароканската кухня. :)
Продуктите:
За 4-5 порции:
750г кайма (агнешка по възможност)
малка глава червен лук - на ситно
2 скилдки чесън - пресовани
сол и п-р
червен п-р
кимион
куркума
канела
индийско орхче
1/3 връзка магданоз
2 средни патладжана - нарязани по дължина на ленти с 2-3мм дебелина
сол и олио
1 - 1 1/2ч.ч. арабски кукус
гореща вода 500мл.
доматен сос:
1 средна глава лук - на дребно
2 скилидки чесън - на ситно
1с.л. доматено пюре
1ч.л. чушково пюре (ако нямате пропуснете)
1ч.л. захар
сол и п-р
10-15 фурми.
Приготвяне:
Кускуса сложете в огнеупорен съд, добавете сол и залейте с вряла вода да го покрива с 1см/един пръст, покрите плътно и оставете за 10мин. След това с вилица разрохкайте и проверете как е на вкус.
Патладжанените ленти наредете в тава с хартия за печене, полейте с олио и посолете - печете на 200 градуса за 10ина мин. или докато омекнат, за да може да завивият кефтите. :)
Пригответе доматения сос и на слаб огън редуцирайте малко.
Размесете каймата с останалите съставки, от подправките сложете по ваш вкус и оформете дълги кюфтенца/кефта - да се побират (може и малко да стърчат) в патладжанените ленти. Охладете за 15 мин. в хладилника. Запечатайте ги на тиган на умерен към силен огън. Охладете малко и завийте в патладжаните. Сложете ги в доматения сос, добавете фурмите, похлупете и гответе на слаб огън за около 10мин. да се смесят вкусовете. Да ви е вкусно. :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар