петък, 30 септември 2022 г.

Палачинки суфле

 

 

За 3 броя:

1 жълтък

ванилия

~ 2с.л. брашно +

щ. бакпулвер

щ. сол

1с.л. прясно мляко

 

1 белтък 

1с.л. захар

 

1/2 чаша вода за готвенето


опция:

1/2 ч.л. какао или друго (за да оцветите малка част от сместа)


Сместе добре жълтъка, млякото, ванилията, брашното със солта и бакпулвера.

Разбийте на твърд сняг бетъка със захарта, като я добавяте на части. 

Отсипете малко от белтъците при жълтъчната смес, размесете внимателно и сипете при останалия белтък, като отново размесите внимателно.

На много тих (възможно най-тихия, който имате) огън загрейте незалепващ тиган, капнете малко олио и разнесете навсякъде. Сипете на купчинки ( 2 или 3, според големината на тигана) по  1-1.5 с.л. от сместа на разстояние от 2см  и да има място за обръщането на палачинките. Добавете 1-2ч.л. вода в края на тигана и захлупете да бухват.  След 2 минути добавете по още 1с.л. от сместа върху всяка палачинка, ако е нужно още мъничко вода и пак затворете.  След още 2мин. обърнете, малко вода и гответе 3мин. Тогава отворете и оставете открити палачинките за 1-2 мин. и извадете. Действайте внимателно, както е нужно за суфлето. 

Да ви е вкусно. :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...