неделя, 24 март 2019 г.

Козуначени бухти с вишнево сладко

Преди Великден да си припомним козунакоправенето. :)  Не че се забравя де, но и нужда от разнообразие при закуските се налага понякога и...




Нужните продукти са обичайните и все пак:

15г свежа (от 42г кубче за 2кг брашно) / 5г суха
160мл прясно мляко
2.5с.л. кис. мляко
2 яйца (малко за намазване, аз отделям от белтъка), ползвам L
60 -80мл мазнина (при мен равни части - масло:мас:олио)
100 -110г захар
500г брашно (+/-)
аромати - лим. кора, ванилия, ром, кардамон... въпрос на вкус
щипка-две сол и 1-2с.л. лим сок
сладко по желание (при мен вишнево)

В съда, в които ще омесите продуктите, с маята, с по малко от пр. мляко и брашното омесете лепкаво тесто, поръсете с малко брашно, завийте и оставете за 50 мин. да втасва - Стартер.
Разбъркайте яйцата и захарта и добавете горещо мляко (при интензивно бъркане, за да не се сварят яйцата), за да стопи захарта. Добавете ароматите, солта, лим. сок.  Разстопете мазнината.
Смесете продуктите като при стартера добавяйте редувайки яйчена смес и брашно,  а към края включете и половината мазнина, до меко, но стегнато тесто.

* Ако ползвате Хлебопекарна или Миксер за месенето - просто спазвайте инструкциите - мокрите продукти първо, отгоре сухите.                                                                

С останалата мазнина го измесете до гладко, еластично и покрито с мехурчета тесто. Оставете го добре покрито да утрои обема си. 

Разделете на около 12 части, разточете всяка в кръгче, поставете сладкото в средата, загънете като бохча и хубаво затворете. Наредете във форма с пекарска хартия със сгънатото надолу. Оставете да втасат отново и печете в загрята фурна.
Аз пека на 2/5 стапени (ако при вас са други, печете в долната част на фурната), на горен и долен реотан, в загрята на 180гр. фурна за 10мин., след това намалявам на 160 и пека до готовност.  
 Aко ви изглежда добре изпечена кората, но отвътре е сурово, намалете температурата на 150 и проверявайте през 5 мин.
Всяка фурна е различна, смятайте посочените от мен градуси за ориентир.

 
Поръсете готовите бухтички с пудра захар. Да ви е вкусно! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Картофени гофрети със сирена

 Страхотни гофрети, надявам се да опитате! :)  И ползвайте рецептата като идея...картофът може да е само един вид или повече от два,  зелену...