неделя, 7 февруари 2021 г.

Белгийски гофрети с мая

 Хрупкави и вкусни, бели и какаови гофрети! :)


Продуктите:

за 10 броя:

300г брашно

~ 1ч.л. суха мая

1/2ч.л сол

1с.л. захар

_________

 2 яйца

80г масло

350мл прясно мляко

 Приготвяне:

Смесете сухите продукти, разбийте яйцата, разстопете маслото в млякото (да не става много топло) и разбъркайте всичко.  Оставете тестото да втаса 1-1.30 часа или забъркайте вечерта (да бъде на хладно през нощта) и ползвайте сутринта за закуска.  

За да са хрупакви, охладете на решетка, една по една и не ги затваряйте/завивайте.

Да ви е вкусно! :)


петък, 29 януари 2021 г.

Оризова салата с кейл и орехи

 Много вкусна, лесна и засищаща салата! :)

 


Продуктите:

Микс от видове ориз (при мен Басмати, дългозърнест и черен) 

Кейл/манголд/ листа от цвекло

Сушени вишни/ червени боровинки

Портокал (при мен червен/кървав, но става и всякакъв друг цитрус)

Орехи

 

Дресинг:

фъстъчено масло

мед

горчица

сол и п-р

балсамов оцет

зехтин

* Количествата са по ваш вкус.

Приготвяне:

Отстранете листата на кейла от стъблата, сложете ги в съд за готвене на пара или гевгир (стъблата отдолу, отгоре листата) и ги пригответе на пара за 3 мин. над ориза, който сварете. След това нарежете стъблата и листата. Отцедете ориза и сглобете салатата докато той е още топъл. Охладете и се насладете. Салатата е много вкусна и топла, но е добре да престои малко, за да поеме оризът дресинга.  Да ви е вкусно! :)


По идея на Джейми Оливър.

четвъртък, 7 януари 2021 г.

Салата с нахут, патладжани и лук с млечен дресинг

Вкусна топла салата за обяд или вечеря.  



Продуктите:

за 1 порция:

1 среден патладжан 

1 средна глава червен лук

около 1ч.ч. сварен нахут (или по ваша преценка)

шепа рукола; спанак или микс зелении

олио

сол и п-р 

сос от нар/ балсамов оцет


Дресинг:

3-4с.л. кисело мляко

прясна или сушена мента (1ч.л.)

около 1/4ч.л. сумак

лют п-р на люспи/ или млян 

сол

 

Загрейте фурната на 190 градуса. 

В купа нарежете патладжана на средни кубчета, а лука на едри полумесеци, поръсете със сол и п-р, олио, объркайте добре и сложете в тава с хартия за печене и печете, докато омекнат (по ваш вкус).  Оставете да се охлядят за малко и поръсете със соса от нар - разбъркайте. 

В съда, в които ще сервирате разположете нахута, отгоре печените зеленчуци и зелениите. Капнете тук - там от дресинга и поръсете с малко сумак и чили и зрънца нар.  Сервирайте и останалия дресинг, всеки да си слага, колкото желае.  Да ви е вкусно!




петък, 1 януари 2021 г.

Авокадо киш с цвекло и котидж сирене

 Един по-здравословен вариант на масленото тесто и неоспоримо вкусен.


Продуктите:

ползвах 28см форма

За масленото тесто:
110г студено и сравнително меко авокадо на кубчета
220г брашно
1 яйце
1/4ч.л. сол
1/4ч.л. захар
2ч.л. свежа мащерка 
черен п-р
малко студена вода ако е нужно

 Плънка:

3 яйца (със стайна Т)

2 средни глави цвекло - сварено и нарязано на кубчета

1кофичка котидж сирене (може и рикота/извара)



Приготвяне:

За тестото - в съд сложете брашното, солта, захарта и подправките, добавете кубчетата авокадо и претривайте с пръсти да стане на трохи. Добавете яйцето и ако е нужо и вода, за да съберете бързичко тестото на топка.
Завийте тестото във фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за 30 мин. След това между два листа пекарска хартия разточете тестото с размер по-голям от формата, за да има и за стеничката. Поставете във формата и изрежете излишното тесто.   
 




С вилица набодете на места по повърхността.
Сложете хартия отгоре и сипете боб или ориз за тежест и печете в загрята  на 180 градуса фурна за 15мин., след това махнете тежеста с хартията и печете още 10-15 мин, до лек цвят. Извадете и охладете за 5-10 мин

Пасирайте цвеклото и смесете с яйцата и котидж сиренето. Изсипете сместа във тестената форма и печете 20-25 мин. на 180 градуса.

Да ви е вкусно! :)

 


По идея на Джейми Оливър.

петък, 18 декември 2020 г.

Салата Фатуш

 


 

Продуктите:

краставица

чери домати

репички

червен лук

магданоз

мента

тортила чипс/ крутони/ друг вид хляб

 

Дресинг:

сол и п-р

чесън

сумак

кимион

оцет и зехтин

 

* В дясно на снимката са домашни мини щолени.

петък, 11 декември 2020 г.

Кокосово-фъстъчена супа с оризови нудли, шийтаке, броколи и фъстъци



 Продуктите:

за 1 порция: 

Оризови нудли/  ползвайте яйчни ако искате или сварен ориз Басмати

4-6 гъби шийтаке  (аз добавих и малко челядинки, защото имах останали) 

1 шепа броколи - на розички

малко морков (за цвят)

1ч. л. джинджифил (на клечици или настърган)

1 средна скилидка чесън (на клечици или настъргана)

1с.л. фъстъчено масло

1/2 консерва/ 200мл кокосово мляко

малко бульон или гореща вода (до желаната гъстота на супата)

1/4ч.л. рибен сос

половин листенце кафир лайм - ситно нарязано

лайм - кора и сок на вкус

фъстъчено олио/ или царевично, или слънчогледово

сол

чили 

За сервиране:

печени фъстъци (надробени по ваш избор)


Броколите бланширайте за 2-3 мин. или колкото ви харесва и сложете в студена вода, ако желаете да запазите цвета им. 

Накиснете нудлите във вряла вода, после отцедете и поръсете с няколко капки сусамово олио и разбъркайте.

В загрятото фъстъчено олио сложете в този ред  - морковите, гъбите, джинджифила, чесъна. Бъркайте и добавете фъстъченото масло, разбъркайте и следват кокосовото мляко и бульон.  Подправете с кафир лайма, кората лайм, рибения сос,чили и сол и гответе на тих огън за около 6-7 минути. Изключете огъня и добавете броколите и сок от лайм на вкус. 

Сервирайте нудлите, супата и поръсете с фъстъците. Да ви е вкусно! :)

сряда, 9 декември 2020 г.

Локумена баница

 


Продуктите:

1пак. точени кори
2 кутии локум - нарязан


2 яйца
1/2ч.ч. захар
1/2ч.ч. брашно 

1/4 ч.ч. смлени орехи
65г масло

за сиропа: 

1 и 1/4ч.ч. захар
3ч.ч. вода
2-3 ванилии

кората на 1 лимон
лимонов сок


Яйцата се разбиват със захарта, брашното и разропеното масло, за да се получи кексово тесто. Вземат се по два пласта от корите, които са нарязани на ленти и се мажат с тесто, след като се намажат се слагат и резенчета нарязан локум. Навива се на руло и се пече в намаслена тава. Напълно изстинали се заливат с горещ сироп (или обратното). Да ви е вкусно! :) 

 


Киш с печени зеленчуци и сирене

  Много вкусен киш с печени зеленчуци.  Киш/галет често са ни вариант, ако останем без хляб за вечеря. С чаша бяло вино... Иначе редовно пра...