четвъртък, 17 ноември 2016 г.

Обяд в кутия за училище/офиса / School and Office Lunch Ideas

 Храната приготвям за училище на детето и е най-вече сготвена/приготвена от мен, купешките неща се виждат или ги уточнявам. Хляб не купуваме, с големи изключения.
Детето ми хапва плодове/зеленчуци, йогурт, барчета, крекери, сирена, ядки, шоколад между храненията и обядва в училище.


Ягоди, банан и киви



Слива и манго
Казночели с кайма и малко доматен сос с босилек;  пръчици краставица, чери доматки и Бейби бел сиренце



Йогурт с лешници
Тортелини с рикота и спанак, запечени с моцарела, доматен сос, гауда и масло + чери доматчета и краставица



Грозде със сирене чедър сингълтън с боровинки; шоколадова близалка
Домашна пица с моцарела и розмарин;  ранч дресинг; чери доматки и краставичка
Мандарина; сушена смокиня и кубчета кокос



Млади броколи (само бланширани) с малко синьо сирене и бадеми; чери доматчета и пъдпъдъчи яйчица
Соленки от лимец;  шоколадова близалка



Круша
Пастърва (уловена от тати);  броколи; салата Айсберг и краставички. Има и пюре - картоф, зелен боб и мента, малка филйка домашен ръжено-пшеничен хляб, но за снимката отсъстваха. ;)



Ягоди, киви, банан.
Тортелони със синьо сирене и сьомга + от мен броколи и моцарела.
Йогурт с ананас



Райска ябълка
Телешко със зеленчуци; салата снежанка;  бейбибел; сок - бъз и ябълка
Зърнено блокче с ягоди, червени боровинки и бял шоколад



Домашен козунак и смути - ягода и банан
Гювеч със свински врат;  краставички и доматки



Портокал и банан
Рататауй;  краставичка, черита и Бейбибел;
Зърнено блокче



Круша
Свинско с прясно зеле; чери доматчета и Бейби бел
Домашни сушени ябълки и кубчета кокос


 
Слива, банан, ягоди
Крем супа (картофи, моркови и лук) със сирене;  крутони;  краставичка
Сусамка



Домашни гранола и кисело мляко



Банан
Ястие с тиквички, картофи, ориз; зелена салата, репички и чери доматки
Био вафла с пълнозърнести лимецови кори и кокосово масло;  мини йогурт с шоколад



Печени ябълки с домашно кисело мляко, канела



Банан и киви
Полента със сирене;  краставичка и чери домати
Пробиотичен йогурт с круша и смокни



Ягоди
Галет с патладжан, сушени домати и сирена - козе, синьо, чедър и топено;  зелена салата с репички;  чери доматчета;  сок от червено цвекло
Портокал и "Мерси"



Грозде с чедър
Трюфел талиолини с броколи и сардини;  салата Айсберг и розови чери домати
Йогурт ягода



Катма с мед и овче сирене;  смути и Киндер
Доматена супа с домашна пица Маргарита;  краставичка и моцарела
Круша



Портокал
Омлет с домати, зелен лук, скариди и овче сирене; салата Айсберг и розови черита
Фурми и кашу



Банан;  плочка черен шоколад
Бамя  с ориз; салата - Айсберг, репички и краставица; Бейбибел; филийка домашен ръжено-пшеничен хляб
Грозде и мини йогурт ягода



Домашни козуначени бретцели с домашно кисело мляко
Салата: домати, краставица, сирене (плочка) и настъргано яйце
Банан и киви



Ябълка
Ориз с пилешки воденички и сърчица; розови чери домати; сок Касис
Зърнено блокче



Ягоди и манго
Печен хек с картофено пюре; задушен боб с масло и салата Айсберг със скариди
Йогурт с боровинки и Мерси



Ягоди и киви
Спаначена супа с филийка хляб; моцарела и репички
Йогурт мюсли



Киви, ягоди и манго
Кюфтета с бял сос, краставичка
Солетки морков, Роо барче



Ягоди
Печени бухтички със зеленчуци и дресинг - домашно кисело мляко, лайм и магданоз; краставички и черита
Зърнено блокче с ягоди, червени боровинки и бял шоколад; домашни сушени ябълки и сурови бадеми


Череши
Тиквички с домати и яйце на фурна; моцарела и чери домати
Йогурт с къпини и зърнени култури



Домашно кисело мляко с чиа, банан и киви



Мързелива баница със стар/сух хляб и  домашно прясно мляко (в шишето)
Печено анешко с картофи; задушени в масло моркови, зелен боб и грах
Йогурт ягода и био вафла с лимецови кори


Банан и киви 
Ризото с трюфели, масло и пармезан; краставица и маруля; сок ябълка и горски плодове
Солети - червена и зелена чушка



Череши
Пилешка супа; Бейбибел;
Лимецови сладки и мини йогурт шоколад



Круша
Тиквички с млечен сос;  домашен ръжено-пшеничен хляб
Мляко с грис, ябълка и канела



 Ябълка
Талиатели с броколи, аншоа и чесън;  краставица
Малък йогурт горски плодве и сусамка с чиа и касис



Ягоди и киви
Печени ръжени палачинки с котидж сирене, домати и филе  + кис. мляко; корнишон и черита; сок диви малини и ябълки
Малък йогурт манго и зърнено блокче с ягоди, червени боровинки и бял шоколад



Череши
Скумрия на скара и зеленчуци (бейби мокрови, зелен боб, грах броколи и аспержи) на пара и с масло
Йогурт череши и лимецови сладки

неделя, 29 май 2016 г.

Козунак с картофи, вишни, бял и черен шоколад

От известно време имах намерение да пробвам картофи в козуначеното тесто. Правила съм хляб с картофи и става с толкова нежна структура... :)   
Резултатът оправда очакванията ми - чудна нежна и пухкава вътрешност и тънка коричка! Изключително доволна съм! 
Ако съм провокирала любопитството ви, ето нужните продукти:
 


21г свежа (от 42г кубче за 2кг брашно) / 7г суха мая
180г  прясно мляко

120г мазнина (при мен 50г мас, 50г масло, 20г олио)
180г захар
3 яйца L размер
700г брашно  +/-
аромати - лимонова кора, ванилия, кардамон, 
2 картофа  - сварени -  150-200г.



вишни
черен и бял шоколад

Натрошете маята в съда, в който ще омесвате продуктите и я разтворете с цялото прясно мляко. Добавяйте брашно до гъсто и мокро тесто.



Поръсете с брашно, покрийте съда и оставете да втасва 50 минути.



В това време си пригответе останалите продукти.
Разбите яйцата и отсипете малко от тях за намазването на оформеното тесто. Добавете към яйцата захарта и сложете на водна баня, за да се стопи тя. Не оставяйте без надзор и бъркайте от време на време, за да не се сварят яйцата. Когато е готово, веднага добавете ароматите, докато е топличка сместа.
Обелете картофите и ги намачкайте добре.
Разстопете мазнините.



При втасалото маяно тесто, добавяйте яйчната смес на няколко пъти, редувайки с по малко брашно. Когато съвршите сместа и докато тестото е още мокро добавете солта, лимоновия сок и картофите. Сега пак добавяйте брашно като редувате с мазнината - докато омесвате, Използвайте половината от нея.
Трбява да получите меко, нелепнещо тесто. Оставете го покрито за 20мин.
Следва измесването с останала мазнина. Месете енергично 15-20мин., за да имате гладко и еластично тесто накрая.
* Ако ползвате Хлебопекарна или Миксер за месенето - просто спазвайте инструкциите - мокрите продукти първо, отгоре сухите.






Покрийте го и оставете да втасва, докато утрои обема си. Не гледайте часовника, а тестото - отнема различно време, в зависимост от атмосферните условия.



Втасалото тесто разпънете леко и разпръснете вишните и шоколада (или ако ползвате друга плънка), завиийте  и премесете леко.



Оформете и оставете да втасва отново в съда, в който ще печете - отнема доста по-малко време. Когато е почти удвоило обема си, намажете с яйцето, което отделихте в началто и поръсете със захар, филирани бадеми, друго...



Аз пекох в загрята на "долен реотан с вентилатор" , на 2ра от 5 степени на фурната. Моята фурна е силна - градусите бяха 150,  за 35 минути.

Aко ви изглежда добре изпечена кората, но отвътре е суров козунакът, намалете температурата на 140 и проверявайте през 5 мин.
Всяка фурна е различна, смятайте посочените от мен градуси за ориентир.
Да ви е вкусно! :)






А картофите стават задължителен продукт в моето козуначено тесто. :)


неделя, 1 ноември 2015 г.

Бананов кекс



Продуктите:

4 яйца
200г кис. мляко
125г масло (на стайна Т)
1и 1/4ч.ч. захар
2ч.ч. брашно
+1п. бакпулвер
ванилия
индийско орехче (по вкус, но внимавайте с него! Много си отива с банана!)
1 и 1/2 банан (на кубчета)

Загрейте фурната на 180°
Пресейте и смесете брашното и бакпулвера. 
Отделете белтъциите и разбийте на сняг.
Разбийте маслото със захарта. Добавете жълтъците, киселото мляко, ванилията, брашното, накрая белтъците и индийското орехче След това внимателно добавете и разбъркайте и бананите.
Печете около 45 мин.

вторник, 26 май 2015 г.

Козунак с висока хидратация и без месене!

  Напоследък често правех чабати с висока хидратация и без месене и от известно време ме загложди идеята да пробвам с козуначено тесто. Е, започнах снощи експеримента...
   Ето и резултата - за мен абсолютно изненадващ и съвсем удовлетворяващ! :)
И е идеален вариант, за начинещи, които ги притеснява месенето.



Продуктите:
за 1/2 доза:

15 г  свежа мая (от 42г кубче за 2кг брашно) / 5г суха
230 г / 250 мл пр. мляко
170 г захар
3 яйца (единият жълтък за намазване)
90 г мазнина (30 г масло + 30 г мас + 30 г олио) - 1/2 за тестото, останалото за премесването
аромати - лим. и портокалова кора, ванилия, ром/коняк
о-о 650 г брашно

2 с.л. лим. сок.
1 ч.л. сол

* Яйцата + прясното мляко са  около 435г / на 650г брашно.

Маята с малко захар, пр. мляко и брашно разбъркайте до гъста кашичка и оставете да се активира.
Разбийте яйцата със захарта и прясното мляко, до стопяване на кристлчетата. Добавете ароматите.
Разтопете половината мазнината.
Работете с шпатула или лъжица.
В яйчената смес  сипете втасалата мая и започнете да добавяте брашно редувайки с мазнината. Омесете мокро тесто, като на снимката.
* Ако ползвате Хлебопекарна или Миксер за месенето - просто спазвайте инструкциите - мокрите продукти първо, отгоре сухите.






Покрийте с домакинско фолио и оставете да втаса (при мен за 1ч. и 30 мин. на загрята на 40° фурна).



Втасалото тесто премесете с другата половина мазнина (оставете си и за оформянето) и добавете стафиди (други сушени плодове), ако желаете.



Пак покрийте с фолио и оставете да втаса отново (при мен - в хладилника, от вечерта до сутринта за 6 часа).



Ако оставяте в хладилника, след като извадите тестото, оставяйте го да се отпусне/ постопли.



Глутеновите нишки



 Втасалото тесто оформете (работете с мазнина), поставете във формата за печене и завийте за последното втасване.



Намажете с разбития жълтък + малко пр. мляко или вода,  може и няколко капки олио.



Поръсете със захар, филирани бадеми или друго по ваш избор.
Печете в загрята на 150-160°С фурна, на 2ра (от 5),  на "долен реотан с вентилатор", за около 50минути.
Ако фурната ви не разполага с вентилатор - печете в загрята на 180 градуса за 10 мин., след това налете на 160 и печете още 20мин. на режим "горен и долен реотан".
Всяка фурна е различна, смятайте посочените от мен градуси за ориентир.
Ако се наложи покривайте с алуминиево фолио. Не се притеснявайте да отваряте за кратка проверка фурната след първите 15ина мин. и проверявайте готовността с дървена клечка.








сряда, 22 април 2015 г.

Козуначени "бретцели"

  Още сме на козуначена вълна след Великден, но ни се искаше козунак с повече коричка. Затова се спрях на  бретцели. Много пухкави и разбира се - вкусни, мнооого вкусни!  :)



10 г. жива мая (от 42г кубче за 2кг брашно) / 1 1/2 ч.л. суха
2 яйца (единият жълтък за намазване)
225 мл пр. мляко
80 г мазнина - 40 масло в тестото + 40 олио за измесването
100г захар
1/2 ч/л сол
1-2 с.л. лим сок
500 г +/-   брашно (високобелтъчно и преситено)
ванилия
ром
кората не един лимон




Натрошете маята и с 1ч.л. захар, малко мляко и брашно разбъркайте на кашичка. Оставете да втаса (удвои обема си).
Разбийте яйцата със захарта и прясното мляко до стопяване на кристалите. Добавете ароматите. Разтопете маслото.
В брашното (2/3 от него) направете кладенче и сипете втасалата мая. Наливайте по малко от яйчената смес, редувайки с маслото и размесвайте с брашното. Докато е още мокро тестото, добавете солта и лим.сок. Добавяйте брашно и омесете меко, съвсем леко лепнещо тесто. Докато месите, постепенно ще спре да лепне. Сега месете, постепенно добавяйки олиото, всеки път хубаво да се поеме от тестото, преди ново добавяне. Когато получите гладко и с балончета тесто,



оставете го завито в намазнена купа да втаса (удвои обема си).
 * Ако ползвате Хлебопекарна или Миксер за месенето - просто спазвайте инструкциите - мокрите продукти първо, отгоре сухите.
   Във втасалото тесто може да добавите сушени плодове. Размесете го леко, оформете на фитил и нарежете на шайби. От тях направете фитили, които оформете на бретцели. Наредете ги в тава на силиконово килимче или пекарска хартия.



Оставете да втасат за 15ина мин., намажете с жълтъка + няколко капки пр. мляко и олио, поръсете със захар.
Печете в загрята на 170-175° фурна за около 20ина минути.
 Аз пека на 3/5 степени, на "горен и долен реотан".
 Всяка фурна е различна, смятайте посочените от мен градуси за ориентир.
Охладете и се насладете! :) 






Благодаря за идеята на Алиа!

Киш с печени зеленчуци и сирене

  Много вкусен киш с печени зеленчуци.  Киш/галет често са ни вариант, ако останем без хляб за вечеря. С чаша бяло вино... Иначе редовно пра...