понеделник, 1 април 2019 г.

Козунак с 3 втасвания - пухкав, влажен, с жилави конци и тънка коричка

 От първия ми козунак (2006г.) конци винаги съм имала. Но аз исках още - да не е плътен, а по-ефирен, да не е с дебела кора (макар много да обичаме коричка), плетката ми да не се разкъсва. И опитвах... намалях яйцата, за сметка на млякото, после обратното... пробвах и яйцата да разделям и ползвам повече жълтъци... мазнината намалях, пак увеличвах, комбинирах разни врианти...  В един момент сe сетих за любимата ни питка! Тя - неизменно през всичките години от първия път. Тя е такава - не е плътна, пухкава е, с тънка коричка - абе душичка. И си рекох да ползвам рецептата, като увелича захарта, пипна малко тук и там... Иии бинго! 
   Скоро след това разбрах и, че в учебниците по сладкарство (предоставени от една мила съфорумка - Джема) инструкциите са такива и това потвърждение ми е много приятно. И вече година ползвам тази рецепта.
3 те втасвания са обичайните 2  + втасването на стартера. :)
   Ето това, което след години експериментиране е съвършенството за мен и близките ми -  Козунак пухкав, въздушен, влажен, с жилави конци, неразкъсана плетка и тънка коричка...  ако и вие искате такъв. :)






20 г жива мая/ 8г суха (изборът на мая е лично ваш,  двете са еднакво успешни)
120 мл прясно мляко 
2 с.л. / 60-65г кисело мляко 
140-160 г захар (по ваш вкус, но абсолютният максимум захар за 1кг брашно е 340г)/ ако искате да ползвате подсладител - 80г захар + 2с.л. течен подсладител
3 яйца  L размер (разбийте ги и отделете малко за мазането - 2-3с.л.)
80г мазнина по ваш избор, но е добре да смесите поне две (обичайно аз използвам равни количества масло - олио - мас)
1ч.л. сол + 1-2 с.л. лим. сок (може и да го пропуснете)
аромати - ванилия, лим. кора, ром и т.н.
около 500 г (добавете ако е нужно, но не прекалявайте) високобелтъчно брашно (поне 11г белтъчини... за козунаци аз ползвам - София Мел "за баница") за меко нелепнещо тесто.  Ако ви се наложи да добавяте повече от 150-200г брашно, ще трябва да добавите  и още малко мая.                Имайте предвид, че всяка промяна в продукт или грамажи дава друг резултат.


* В купата/съда, в която ще месите, разтворете маята в малко хладко пр. мляко и  брашно до мокро тесто, поръсете с малко брашно, покрийте и оставете да втасва 40-50 мин. - Стартер
Стартерът е нещо като кваса.  Глутенът в брашното се активира от досега на брашното с течност. Захарта не е нужна, брашното има достатъчно захари. 
И това е едно/първото ни втасване.  После имаме обичайните две.
  ! Ако искате, може просто да активирате маята с малко мляко, брашно и захар - за 10-15 мин. шупва и ползвате.  Това не е втсване. Пак ще иамте успешно печиво.

Но резултатът, който обещава рецептата е със стартера и 3 втасвания на тестото.
Иначе изборът си е ваш. :)

Ако ползвате суха мая, действате както имате обичай с нея. Аз сухата мая я ползвам като суха съставка - разбърквам я в брашното. За козунаци обаче ползвам само жива мая - просто харесвам с такава да работя. :)


                                                                 Стартерът.

                                                          Поръсен с брашно.

                                                      След 50 мин. втасалият стартер.

В това  време пригответе останалите продукти. 
Пресейте брашното. 
Разбъркайте яйцата, добавете захарта и сгорещеното (но не вряло) останало пр. мляко като бъркате интензивно, за да не се сварят яйцата, но пък да се стопи захарта. :) Прибавете и кис. мляко и ароматите. 
Разстопете и смесете мазнините.
В купата при  маяното тесто (стартера) редувайки добавяйте яйчната смес и брашно, по някое време вмъкнете и солта с лим. сок, а към края и половината (40г) мазнина. Омесете меко и съвсем малко лепнещо тесто и го измесете с останалата (40г) мазнина до гладко и покрито с балончета такова. Добавяте малко от мазнината и месите, докато бъде добре поета от тестото, тогава добавяте пак малко мазнина и така на части използвате цялата. Желателно е да месите поне 20 минути интезивно и  не е нужно повече.
Машинното измесване прави по-добри конци. 
     Ако месите в машина/миксер - първо мокрите продукти, после сухите - това ѝ е принципът на машината за хляб. 
В купата на миксера/контейнера на хлебопекарната забърквате стартера * (вижте по- горе за него).
При стартера (след втасването му) добавяте яйчната смес, лимоновия сок, половината мазнина и покривате с брашното (не цялото, оставете малко - 100ина г), а отгоре солта.
* Ако ползвате суха мая, слагате нея най-отгоре върху брашното в единия край, в другия - солта.  
Пускате машината да омесва продуктите... ако е нужно, добавете още от останалото брашно и когато ви хареса тестото (съвсем леко да маже под бъркалката/ите),  спирате с брашното (ако е нужно ползвайте и от онези "+/- 100г" ) и започвате да  измесвате тестото, като добавяте останалата мазнина постепенно.
Аз оставям тестото да  почине 10 мин. и пускам  миксера още веднъж да измеси, след това го оставям да втасва.

  Добре измесеното тесто е гладко и покрито с мехурчета, ако натиснете леко с пръст, вдлъбнатинката трябва да се връща до първоначалното си положение. И тестото трябва да стои стегнато, без да се разлива.  












  
Покрийте го и оставете да втасва, докато утрои обема си. Добре измесеното тесто ще запази формата си от преди втасването, без да запълва съда до стените.



Втасването може да е в стаята (важно е да няма течение, да е постоянна Т), в шкаф или във фурната. Последната може (ако искате по-бърз резултат например, макар бавното, непринудено втасване да е най-добро!) да включите макс. на 50°, слагате тестото и когато фурната загрее до зададените °, изключвате я. Не отваряйте често разбира се, за да не охлаждате, а и тестото не втасва бързо, проверете го след около минимум час. Но! Бавното  втасване, с по-малко мая (както са моите рецепти) дава по-добри резултати, та не форсирайте процеса... по възможност.
 Накрая ... втасването не е по часовник, защото зависи от Т в помещението (или там където втасва); състав на тестото; количеството мая : към брашно. Колкото-толкова, трябва да порасне поне двойно, та дори тройно.
Добре измесеното тесто от силно брашно и достатъчно втасало, запазва формата си при следващото втасване, когато е вече оплетено/оформено и също така запазва форма и след печенето. 
      Козунакът не трябва да се разпуква като кекс (който е с минимално разбъркване на тестото и с нискобелтъчно брашно - две основни разлики) при печенето!

 Втасалото тесто размачкайте внимателно, но се постарайте да премахнете мехурите, които при печенето може да се разпукат и разкъсат плетката. Сега е моментът, ако ще добавяте някаква течна или суха плънка във фитилите.  При работата с тестото сега използвам минимално количество брашно (колкото да не лепне, не да добавяме!!!), не мазнина. Печете в един, два или повече съда, въпрос на избор, както и оформянето. По голямо (от 500г брашно) количество тесто/по-голям козунак по-трудно се пече в средата. Оформеният козунак оставете в съд с хартия за печене, ако нямате - в намазнен такъв (трябва да заема 2/3), в който ще печете - да втасва отново. Избирайте по-малък съд, за да втасва/расте тестото повече нагоре, вместо да се разлива настрани. Когато съдът е почти изпълнен (ще расте още при печенето), намажете с отделеното за мазането яйце, размесен с няколко капки пр. мляко и олио и поръсете със захар, бадеми...  Аз вече пека без форма, свободно, но съм сигурна в доброто брашно, измесване и втасване.




На моята фурна от доста време вече пека на "горен и долен реотан" - загрявам фурната на 180 и пека козунака така за 10мин., след което намалявам на 160 и допичам за около 20мин.  За 30 минути получавам средно светла, тънка коричка, без да покривам или да правя каквото и да е друго. 
Посочените времена са за конкретната доза. По-голям козунак ще се пече по-дълго, по малък - по кратко.
  Aко ви изглежда изпечена коричката, но отвътре е суров козунакът, намалете температурата на печене на 150 градуса. Така ще се "готви" отвътре, но няма да потъмнява кората.
  Ако искате да ползвате вентилатор - печете в загрята на 150-160°С фурна, на 2ра  степен (от 5) и на "долен реотан с вентилатор", за около 50минути.

Всяка фурна е различна, смятайте посочените от мен градуси (а съответно и време) за ориентир!
    Ако се наложи покривайте с алуминиево фолио. Проверявайте готовността с дървена клечка. Също така ако почукате с нокът по коричката, трябва да бие на кухо.
  Изпечният козунак извадете от фурната и не бързайте да го вадите от от формата или тавата. Дайте му малко време (поне 10ина мин.) да се стегне, за да не го развалите.
Оставете да изстине добре и напълно хладък го завийте и съхранявайте в стреч фолио.

 Ако случайно ви остане поизсъхнал козунак, с него се прави чуден сладкиш с крем карамелова заливка.  

Друг вариант да се използва останал козунак е като блат за торта, с хубав крем или дори на панирани филийки.














С моркови :)



И  със спанак. :) 
 

 




И кифлички :)

                                                                                                                                

неделя, 24 март 2019 г.

Козуначени бухти с вишнево сладко - с квас и с мая

Преди Великден да си припомним козунакоправенето. :)  Не че се забравя де, но и нужда от разнообразие при закуските се налага понякога и...




Нужните продукти са обичайните и все пак:

15г свежа (от 42г кубче за 2кг брашно) / 5г суха/   100г активен квас
160мл прясно мляко
2.5с.л. кис. мляко
2 яйца (малко за намазване, аз отделям от белтъка), ползвам L
60 -80мл мазнина (при мен равни части - масло:мас:олио)
100 -110г захар
500г брашно (+/-)
аромати - лим. кора, ванилия, ром, кардамон... въпрос на вкус
щипка-две сол и 1-2с.л. лим сок
сладко по желание (при мен вишнево)

  С мая:

В съда, в които ще омесите продуктите, с маята, с по малко от пр. мляко и брашното омесете лепкаво тесто, поръсете с малко брашно, завийте и оставете за 50 мин. да втасва - Стартер.
Разбъркайте яйцата и захарта и добавете горещо мляко (при интензивно бъркане, за да не се сварят яйцата), за да стопи захарта. Добавете ароматите, солта, лим. сок.  Разстопете мазнината.
Смесете продуктите като при стартера добавяйте редувайки яйчена смес и брашно,  а към края включете и половината мазнина, до меко, но стегнато тесто.

* Ако ползвате Хлебопекарна или Миксер за месенето - просто спазвайте инструкциите - мокрите продукти първо, отгоре сухите.                                                                

С останалата мазнина го измесете до гладко, еластично и покрито с мехурчета тесто. Оставете го добре покрито да утрои обема си.  Оформянето - по надолу. :)

 

С квас:


 

100г квас

125мл пр. мляко

2с.л. кисело мляко

2 яйца 

120г захар

75г мазнина (по 25г масло, мас - на стайна Т и олио) 

1ч.л. сол

аромати - ванилия и лим кора

сладко от вишни или друго по ваш избор

 1ви етап - Стартер/закваска

Точно както с мая съм работила... квасът ползвах в пика му разбира се и замесих с 20г  от заахарта, 150г от брашното и 55мл от прясното мляко и измесих добре тестото, покрих и оставих да се вдигне 2 и повче пъти.

Преди и след втасване 




2ри етап - замесване и измесване

Със закваската и останалите продукти замесете тесто и добре го измесете - да е гладко, жилаво и с мехурчета. Замесете с олиото, оставете да почива 30мин. и добавете солта и  твърдите мазнини поетапно, измесете добре, покрийте добре и оставете да втасва - тройно та и повече да порасне на стайна температура.  

Преди и след втасване:



 

Когато е готово оформете и оставете на студено - аз оставям моето добре завито на балкона (на 8 - 15градуса) - да порасне поне тройно. 

 



3ти етап - оформяне

Разделете на около 12 части, разточете всяка в кръгче, поставете сладкото в средата, загънете като бохча и хубаво затворете. Наредете във форма с пекарска хартия със сгънатото надолу. Оставете да втасат отново и печете в загрята фурна.

  Печене:

Аз пека на 2/5 стапени (ако при вас са други, печете в долната част на фурната), на горен и долен реотан, в загрята на 180гр. фурна за 10мин., след това намалявам на 160 и пека до готовност.  
  

Aко ви изглежда добре изпечена кората, но отвътре е сурово, намалете температурата на 150 и проверявайте през 5 мин.
Всяка фурна е различна, смятайте посочените от мен градуси за ориентир.


Поръсете готовите бухтички с пудра захар. Да ви е вкусно! :)

петък, 28 септември 2018 г.

Обяд в кутия за училище/офиса 6/ School and Office Lunch Ideas



Храната в кутията за училище на детето е най-вече сготвена/приготвена от мен, купешките неща се виждат или ги уточнявам.


Ягоди, бяло и червено грозде
Сьомга на грил тиган; бейби моркови и зелен боб на пара; орехи и шокоборовинки



Ягоди и кактусова смокиня
Киноа (черна) с грах, броколи и зелен боб; салата - копф, айсберг и чери домати



Кактусова смокиня и малини
Салата с паста Орекиете и зеленчуци


 
Слива и киви
Миди по испански; салата със сирена и медно-чеснов дресинг; шоко-слънчогл. семки и сурови лешници и кайсиеви ядки



Ананас и малини
Любимите тиквички с домати и яйце; авокадо; салата - зеле и чери домати; арабска питка


Грозде (любим сорт - Велика) и банан
Салата със сьомга и джинджифилов дресинг



Ананас и слива
Бъркани яйца, салата - зелении, зеле и чери домати; дресинг


Праскова
Сладко-кисел дал с червена леща и гриловани патладжани, ориз басмати и портокалово "чътни"; салата зелении с краставица и джинджифилов дресинг



Портокал
Гриловани тиквички с млечен сос; фурми



Грозде
Гъби с рикота и орехи; салата - червено цвекло, морков и ябълка, дресинг; шок. бонбон


Праскова
Ръжено-пшеничена палачинка с печени пиле и картофи, домашни салати Снежанка и печени чушки с царевица 


Ябълка (домашна) и грозде
Бобена салата с чери домати и чушка, с меден дресинг; сурови кашу и лешници и шоко-череши
 
Ягоди и манго
Доматена супа с пресечено яйце; моцарела и маслини Каламон; сушени червени боровинки и шоко-слънчоглед



Киви и слива
Тилапия, картофена салата; салата - зелена, червена, рукола, краставица и репичка, дресинг


Кактусова смокиня и ягоди
Миш-маш; краставица, броколи и чери домати


Манго и грозде
Любима лазаня с патладжани, тиквички и моцарела; салата - зелении, айсберг и репичка; шоладово кремче



Пълнозъреста баница и кефир
Супа лапад; краставица и моцарела; сушени кайсия и черв. боровинки



Грейпфрут с мед и орехи
Салата със зелении, сладки и лилави карттофи и тилапия на пара с горчичено-сметанов дресинг



Ягоди и круша
Омлет с броколи и козе сирене; краставица, чери домати и репичка; сурови лешници и кайсиеви ядки, сушени черв. боровинки и шоко-стафиди



Кактусова смокиня и боровинки
Домат и тиквички с мус от сирена


Ягоди и манго
Лимонови лингуини с тиквички, хрупкави трохички; салата - зелении, айсберг, зеле и краставица + дресинг; шокол. кремче с лешници 


Червено помело и боровинки
Горчичено кюфте с картофено пюре със зеленчуци и чоризо; салата - круша, целина и лилав морков с горчичен дресинг (в контейнерчето); сушена папая и орехи 


Грозде и ябълка
Салата с манго и черен боб, с пикантен млечен дресинг; черен шоколад, суш. червени боровинки и сурови лешнци


Бейби банани
Кюфтета от броколи и сирена; млечен сос с хрян и див лук; салата - ябълки и зеле с медно-чесново-горчичен дресинг + домашна лека майонеза; домашна лимецово-пшеничена пърленка



Скир с мъничко мед, горски плодове и бадеми
Бургер с домашен пшеничено-лимецов хляб, авокадо пюре, яйце, сирене Монтерей Джак, зелена салата и маринован червен лук; сок; шоко-слънчогледови семки


Червено помело
Омлет от тиквичка и патладжан с крема сирене и сушени домати: салата - спанак, рукола, ябълка и грилована тиква с медно-горчичен дресинг



Портокал и киви
Талиатели с гремолата и скариди; сладък грах и салата - зеле и чери домати; сурови бадеми и лешници, стафиди и червени боровинки



Грозде и пъпеш
Фритата с картофи и сирене; салата - краставица и домат с медно-лимонов дресинг и мента



Скир с горски плодове и бадеми
Пиле по марокански с пюре от сладки картофи, каперси; зелена салата с медно-горчичено-балсамов дресинг; мус ягода


Плодова салата от ябълка, круша, грозде, слива, мандарина, киви, банан и райска ябълка с медно-лаймов дресинг. Малко шоколадови капки за разкош. ;) 

Кактусова смокиня и нар
Китайски пържен ориз със скариди; салата зелении, айсберг, зеле и моркови с горчичен дресинг; шоко-череши, сурови орех, бадеми, лешници и кайсиеви ядки


Пъпеш и малини
Салата лимец с чери домати, авокадо и рукола със соево-горчичен дресинг 


Райска ябълка
Крем супа от тиквички със скариди; сладък грах и тортила чипс; шок. бонбон 


Киви и слива
Ризото с гъби (печурка, кладница, шийтаке и манатарка); салата - зелении, радичио и яйце, с медно-горчиен дресинг и поръска



Цитруси (помело, мандарина, грейпфрут и портокал) с мед, лайм и орехи
Пилешко с мед и сусам с оризови нудли; салата - китайско зеле със сусамов дресинг с чили + подправки; сушена кайсия, сурови бадеми и кашу


Чиа пудинг с тиква и манго
Грилована полента с печени чери домати и рикота; салата краставица с див лук и мента; горчичен дресинг; шоко-слъчогледови семки



Манго, банан и нар
Кесадия със сирена и стафиди; салата - сварено цвекло с рикота, босилек и балсамов дресинг; черен шоколад, сурови лешници и сушени червени боровинки


Пъпеш и сливашами кебап с мента; дом. кисело мляко с мента; салата валериана с лимонов дресинг; брауни


Манго и ягоди
Любимите тиквички с домати и яйце; броколи и черита; тосканска салата; курабийка от хелоуинската почерпка



Пъпеш и ягоди
Сьомга и скариди печени със зеленчуци и чоризо: салата - киселец, манго, кълнове от боб мунг и медено кашу със соево-лаймов дресинг



Райска ябълка
Тортила с омлет с див лук и моцарела; печена чушка и авокадо; броколи; салата от тиквички, лимоновият дресинг е на дъното; фурми и орехи

Ацидофилно мляко с горски плодове и орехи
Супа с миди (любими на щерката) и зеленчуци, арабски кус-кус; кисели краставички; сурово барче със смокини и кокос


Червено помело
Домашни печени фалафели с моцарела,  млечно-таханов сос с подправки; салата - червено зеле; домашна сладка с винено тесто и дом. сливово сладко



Безглутенова бананова палачинка/омлет - с домашен ябълков рачел и шоко шейк
Пиле Чоу Мейн; домашна туршия - камба и зелени домати



Манго, киви и ягоди
Миш-маш; краставица


Ягоди
Ризото с чери домати и маслини; салата Капрезе



Ябълков омлет/палачинка с течен шоколад
Крем супа от грах с крутони



Портокал
Домашни тако с риба (тилапия), авокадо пюре, царевица и маринована ряпа Дайкон; шоко кремче с лешници



Слива и киви
Патладжан с доматен сос + млечен сос; сушени кайсия и червени боровинки и шоко-слъчоглед



Райска ябълка
Салата с киноа, краставица, манго, авокадо и черен боб с медно-лаймов дресинг, магданоз и мента; сусамки


Печена тиква с мед и орехи
Зеленчукови бухти, млечен сос с див лук и чили; салата цвекло и моркови

Ацидофилно мляко с горски плодове и орехи
Капунти с песто и зелен и жълт боб; чери домати


Ягоди и слива
Гриловани тиквички с млечен сос; домашна сладка със сливово сладко

 

Ананас и ягоди
Спаначен пай; салата краставица и маслини с мента и бял балсамов оцет и олио от гроздови семки; салата чери домати с магданоз и гроздово олио;  шокол. близалка


Ягоди и манго
Многоцветни орекиете с чери домати и броколи, риган; салата - зеле и чери домати; сушена смокиня и шоколад



Mандарина и киви
Хлебчета с бавно готвен св. джолан; печени лилави картофи; боровинково сладко; салата колсло; брауни


Манго
Фритата със зеленчуци; шишчета с моцарела, домат и Каламон (маслини) 


Банан и киви
Паста (спаначени "маслинови листа") с чери домати, салвия и хрупкаво прошудо; салата - айсберг, зелена, кит. зеле и радичио с дресинг



Скир с боровинки
Супа с боб и чоризо; салата - зеле и чери домати



Слива и мандарина
Лозови сарми с кисело мляко; салата - ябълка и целина с млечно-майонезен дресинг



Ягоди и киви
Мисо супа с нудли, шийтаке, спанак и поширани пъдпъдъчи яйца; брауни



Помело и ягоди
Индийска салата с нахут, патладжан и червен лук, с млечен дресинг


Банан и ягоди
Оризови рулца със свински джолан с барбекю сос, пържен лук зеленчуци и ядки; сос Хойсин с пърж. лук, сусам и фъстъци;  сушени череши и черен шоколад



Помело
Кюфтета от тиквички, млечен сос и салата - айсберг, копф, зелен лук и чери домати с дресинг


Портокал
Омлет със спанак;  краставица, моцарела и чери домати;  шоко-слънчогледови семки и сушени череши и кайсия

Манго и грозде
Киноа с печена чушка, чери домати, спанак, козе сирене и омлет с медно-горчичен дресинг



Йогурт
Пилешка пържола и салата с резене, портокал и бадеми; авокадо 

Чиа мус с манго и горски плодове
Капунти с печени чери домати и домашно песто с рукола, спанак, орехи и пекорино; рукола; чери домачета; шок. Мерси 


Помело и грозде
Къри с риба; салата с ябълка, зеле, морков и репичка с млечно-майонезен дресинг и печени фъстъци; 


Киви и портокал
Домашни изварени ньоки с маслена поливка и салвия; чери домати и краставица


Круша и мандарина
Гювеч със свински врат; салата - копф, айсберг, зелен лук и радичио с медно-горчичен дресинг; йогурт ванилия


Ягоди и киви
Ориз със зеленчуци; дом. кис. мляко; кис. краставички и авокадо; брауни


Плодов йогурт
Хапки с моцарела и черен боб 

Ягоди и ананас
Домашен телешки бургер с купешко хлебче, пържени картофки и сос за тях; сурови бадеми и кашу, стафиди и сушени червени боровинки


Грейпфрут с мед и орехи
Суфле с четири сирена; салата рукола и репичка с медно-лимонов дресинг; сурово барче 


Грилован ананас, с мед, лимон, кокос и мента
Пшеничено-лимецово хлебче пълнено с яхния от чушки + кашкавал; салата - зелении, чери домати и чедър, дресинг - малко балсамов оцет и олио от гроздови семки




Манго и ягоди
Кюфтета (тел. плешка и св. гърди) по чирпански; салата - зеле и морков


Портокал и банан
Талиатели с домашно песто, броколи, маслини, рукола и моцарела; чери домати; шоко мус

Mандарина, киви, ягоди, банан, манго, ананас
Кюфтенца от тиквичка и морков, сос от домашен хумус и закв. сметана; пържени картофи; черита; сурови ядки и сушени плодове


Кокосови палачинки с манго и сироп от лайм
Тайландска супа с пилешко; брауни


Ягоди, киви и мандарина
Канелони с броколи и карфиол; салата - гриловани моркови с чеснов дресинг, магданоз и мента 

Скир с горски плодове и бадеми
Ризото с тиква и грах; авокадо; зелении с чери домати; сушени плодове и сурови ядки


Ягоди и ананас
Домашна трахана (много любимо ястие у нас) с масло, сирене и крутони





Мандарина и киви
Гюзлеме със спанак, козе сирене и моцарела; краставица, карфиол и чери домати;  шок-череши и сушени черв. боровинки


Слива и портокал
Пържени яйца със спаначено пюре; салата зелении, краставица и репичка, с дресинг;  безглутенов шоко-мус с орехи


Ананас и боровинки
Салата зелении, краставица, репичка, авокадо, крутони и сьомга + дресинг


Йоркширски пудинг и какаов шейк
Миш-маш; салата - айсберг с репички и дресинг;  шоколодова оризовка



Ягоди и боровинки
Оризови рулца с телешко с барбекю сос, зеленчуци и ядки + Хойсин сос за топене; сурово барче 


Ягоди и киви
Зеленчукови бухти, млечен сос с чили;  фурми


Киви и слива
Гюзлеме със спанак, сирене и кедрови ядки; салата - зеле, морков и репичка; сурово барче  

Домашен козунак и млечно-плодова напитка
Печен патладжан с доматен сос; зелена салата и дресинг;  сурови орехи и суш. червени боровинки

Манго
Ризото миланезе; салата - зелении, репички и дресинг;  сурови ядки и сушени плодове

Ягоди и киви
Рризото с домати, чесън и босилек; салата айсберг и репички, дресинг (извън кадър), яйце; шоколадче



Ябълка
Пилешко с мед и сусам, с нудли, броколи и яйце; слата - зеле, ябълка и чушка с фъстъчен дресинг; йогурт ванилия



Киви и слива
Фритата с картофи и сирене, салата Капрезе с домашно песто Дженовезе и гръцки (мини) босилек от моята градинка



Ябълка
Талиатели с домашно песто Дженовезе, скариди и рукола от градинката ми; салата - зелена, айсберг и ряпа Дайкон, дресинг; сурови ядки, сушени плодове и шокоборовинки



Ягоди и мини банан
Любимите лимонови лингиуни с тиквичка; салата изцяло от моята градинка - рукола, шарени репчики и кресон с балсамов дресинг; йогурт ванилия


                                     
Ягоди и кайсии
Ризото с грах и хрупкаво чоризо; чери домати и сирене



Банан и череши
Арабски кус-кус, тилапия (на пара) по азиатски; броколи на пара и азиатска салата - ананас, чушка, шушулки грах, зелен лук и кашу с фъстъчен дресинг



Киви и слива
По азиатски... пил. шишчета и салата Табуле с булгур от твърда пшеница; шок бонбон


 
Ананас и череши
Галет с патладжан и  синьо сирене; салата - зелена, айсберг, краставица и лилава репичка (от градинката ми), с фъстъчен дресинг (извън кадър)
 

Киш с печени зеленчуци и сирене

  Много вкусен киш с печени зеленчуци.  Киш/галет често са ни вариант, ако останем без хляб за вечеря. С чаша бяло вино... Иначе редовно пра...