четвъртък, 17 ноември 2016 г.

Обяд в кутия за училище/офиса / School and Office Lunch Ideas

 Храната приготвям за училище на детето и е най-вече сготвена/приготвена от мен, купешките неща се виждат или ги уточнявам. Хляб не купуваме, с големи изключения.
Детето ми хапва плодове/зеленчуци, йогурт, барчета, крекери, сирена, ядки, шоколад между храненията и обядва в училище.


Ягоди, банан и киви



Слива и манго
Казночели с кайма и малко доматен сос с босилек;  пръчици краставица, чери доматки и Бейби бел сиренце



Йогурт с лешници
Тортелини с рикота и спанак, запечени с моцарела, доматен сос, гауда и масло + чери доматчета и краставица



Грозде със сирене чедър сингълтън с боровинки; шоколадова близалка
Домашна пица с моцарела и розмарин;  ранч дресинг; чери доматки и краставичка
Мандарина; сушена смокиня и кубчета кокос



Млади броколи (само бланширани) с малко синьо сирене и бадеми; чери доматчета и пъдпъдъчи яйчица
Соленки от лимец;  шоколадова близалка



Круша
Пастърва (уловена от тати);  броколи; салата Айсберг и краставички. Има и пюре - картоф, зелен боб и мента, малка филйка домашен ръжено-пшеничен хляб, но за снимката отсъстваха. ;)



Ягоди, киви, банан.
Тортелони със синьо сирене и сьомга + от мен броколи и моцарела.
Йогурт с ананас



Райска ябълка
Телешко със зеленчуци; салата снежанка;  бейбибел; сок - бъз и ябълка
Зърнено блокче с ягоди, червени боровинки и бял шоколад



Домашен козунак и смути - ягода и банан
Гювеч със свински врат;  краставички и доматки



Портокал и банан
Рататауй;  краставичка, черита и Бейбибел;
Зърнено блокче



Круша
Свинско с прясно зеле; чери доматчета и Бейби бел
Домашни сушени ябълки и кубчета кокос


 
Слива, банан, ягоди
Крем супа (картофи, моркови и лук) със сирене;  крутони;  краставичка
Сусамка



Домашни гранола и кисело мляко



Банан
Ястие с тиквички, картофи, ориз; зелена салата, репички и чери доматки
Био вафла с пълнозърнести лимецови кори и кокосово масло;  мини йогурт с шоколад



Печени ябълки с домашно кисело мляко, канела



Банан и киви
Полента със сирене;  краставичка и чери домати
Пробиотичен йогурт с круша и смокни



Ягоди
Галет с патладжан, сушени домати и сирена - козе, синьо, чедър и топено;  зелена салата с репички;  чери доматчета;  сок от червено цвекло
Портокал и "Мерси"



Грозде с чедър
Трюфел талиолини с броколи и сардини;  салата Айсберг и розови чери домати
Йогурт ягода



Катма с мед и овче сирене;  смути и Киндер
Доматена супа с домашна пица Маргарита;  краставичка и моцарела
Круша



Портокал
Омлет с домати, зелен лук, скариди и овче сирене; салата Айсберг и розови черита
Фурми и кашу



Банан;  плочка черен шоколад
Бамя  с ориз; салата - Айсберг, репички и краставица; Бейбибел; филийка домашен ръжено-пшеничен хляб
Грозде и мини йогурт ягода



Домашни козуначени бретцели с домашно кисело мляко
Салата: домати, краставица, сирене (плочка) и настъргано яйце
Банан и киви



Ябълка
Ориз с пилешки воденички и сърчица; розови чери домати; сок Касис
Зърнено блокче



Ягоди и манго
Печен хек с картофено пюре; задушен боб с масло и салата Айсберг със скариди
Йогурт с боровинки и Мерси



Ягоди и киви
Спаначена супа с филийка хляб; моцарела и репички
Йогурт мюсли



Киви, ягоди и манго
Кюфтета с бял сос, краставичка
Солетки морков, Роо барче



Ягоди
Печени бухтички със зеленчуци и дресинг - домашно кисело мляко, лайм и магданоз; краставички и черита
Зърнено блокче с ягоди, червени боровинки и бял шоколад; домашни сушени ябълки и сурови бадеми


Череши
Тиквички с домати и яйце на фурна; моцарела и чери домати
Йогурт с къпини и зърнени култури



Домашно кисело мляко с чиа, банан и киви



Мързелива баница със стар/сух хляб и  домашно прясно мляко (в шишето)
Печено анешко с картофи; задушени в масло моркови, зелен боб и грах
Йогурт ягода и био вафла с лимецови кори


Банан и киви 
Ризото с трюфели, масло и пармезан; краставица и маруля; сок ябълка и горски плодове
Солети - червена и зелена чушка



Череши
Пилешка супа; Бейбибел;
Лимецови сладки и мини йогурт шоколад



Круша
Тиквички с млечен сос;  домашен ръжено-пшеничен хляб
Мляко с грис, ябълка и канела



 Ябълка
Талиатели с броколи, аншоа и чесън;  краставица
Малък йогурт горски плодве и сусамка с чиа и касис



Ягоди и киви
Печени ръжени палачинки с котидж сирене, домати и филе  + кис. мляко; корнишон и черита; сок диви малини и ябълки
Малък йогурт манго и зърнено блокче с ягоди, червени боровинки и бял шоколад



Череши
Скумрия на скара и зеленчуци (бейби мокрови, зелен боб, грах броколи и аспержи) на пара и с масло
Йогурт череши и лимецови сладки

неделя, 29 май 2016 г.

Козунак с картофи, вишни, бял и черен шоколад

От известно време имах намерение да пробвам картофи в козуначеното тесто. Правила съм хляб с картофи и става с толкова нежна структура... :)   
Резултатът оправда очакванията ми - чудна нежна и пухкава вътрешност и тънка коричка! Изключително доволна съм! 
Ако съм провокирала любопитството ви, ето нужните продукти:
 


21г свежа (от 42г кубче за 2кг брашно) / 7г суха мая
180г  прясно мляко

120г мазнина (при мен 50г мас, 50г масло, 20г олио)
180г захар
3 яйца L размер
700г брашно  +/-
аромати - лимонова кора, ванилия, кардамон, 
2 картофа  - сварени -  150-200г.



вишни
черен и бял шоколад

Натрошете маята в съда, в който ще омесвате продуктите и я разтворете с цялото прясно мляко. Добавяйте брашно до гъсто и мокро тесто.



Поръсете с брашно, покрийте съда и оставете да втасва 50 минути.



В това време си пригответе останалите продукти.
Разбите яйцата и отсипете малко от тях за намазването на оформеното тесто. Добавете към яйцата захарта и сложете на водна баня, за да се стопи тя. Не оставяйте без надзор и бъркайте от време на време, за да не се сварят яйцата. Когато е готово, веднага добавете ароматите, докато е топличка сместа.
Обелете картофите и ги намачкайте добре.
Разстопете мазнините.



При втасалото маяно тесто, добавяйте яйчната смес на няколко пъти, редувайки с по малко брашно. Когато съвршите сместа и докато тестото е още мокро добавете солта, лимоновия сок и картофите. Сега пак добавяйте брашно като редувате с мазнината - докато омесвате, Използвайте половината от нея.
Трбява да получите меко, нелепнещо тесто. Оставете го покрито за 20мин.
Следва измесването с останала мазнина. Месете енергично 15-20мин., за да имате гладко и еластично тесто накрая.
* Ако ползвате Хлебопекарна или Миксер за месенето - просто спазвайте инструкциите - мокрите продукти първо, отгоре сухите.






Покрийте го и оставете да втасва, докато утрои обема си. Не гледайте часовника, а тестото - отнема различно време, в зависимост от атмосферните условия.



Втасалото тесто разпънете леко и разпръснете вишните и шоколада (или ако ползвате друга плънка), завиийте  и премесете леко.



Оформете и оставете да втасва отново в съда, в който ще печете - отнема доста по-малко време. Когато е почти удвоило обема си, намажете с яйцето, което отделихте в началто и поръсете със захар, филирани бадеми, друго...



Аз пекох в загрята на "долен реотан с вентилатор" , на 2ра от 5 степени на фурната. Моята фурна е силна - градусите бяха 150,  за 35 минути.

Aко ви изглежда добре изпечена кората, но отвътре е суров козунакът, намалете температурата на 140 и проверявайте през 5 мин.
Всяка фурна е различна, смятайте посочените от мен градуси за ориентир.
Да ви е вкусно! :)






А картофите стават задължителен продукт в моето козуначено тесто. :)


неделя, 1 ноември 2015 г.

Бананов кекс



Продуктите:

4 яйца
200г кис. мляко
125г масло (на стайна Т)
1и 1/4ч.ч. захар
2ч.ч. брашно
+1п. бакпулвер
ванилия
индийско орехче (по вкус, но внимавайте с него! Много си отива с банана!)
1 и 1/2 банан (на кубчета)

Загрейте фурната на 180°
Пресейте и смесете брашното и бакпулвера. 
Отделете белтъциите и разбийте на сняг.
Разбийте маслото със захарта. Добавете жълтъците, киселото мляко, ванилията, брашното, накрая белтъците и индийското орехче След това внимателно добавете и разбъркайте и бананите.
Печете около 45 мин.

вторник, 26 май 2015 г.

Козунак с висока хидратация и без месене!

  Напоследък често правех чабати с висока хидратация и без месене и от известно време ме загложди идеята да пробвам с козуначено тесто. Е, започнах снощи експеримента...
   Ето и резултата - за мен абсолютно изненадващ и съвсем удовлетворяващ! :)
И е идеален вариант, за начинещи, които ги притеснява месенето.



Продуктите:
за 1/2 доза:

15 г  свежа мая (от 42г кубче за 2кг брашно) / 5г суха
230 г / 250 мл пр. мляко
170 г захар
3 яйца (единият жълтък за намазване)
90 г мазнина (30 г масло + 30 г мас + 30 г олио) - 1/2 за тестото, останалото за премесването
аромати - лим. и портокалова кора, ванилия, ром/коняк
о-о 650 г брашно

2 с.л. лим. сок.
1 ч.л. сол

* Яйцата + прясното мляко са  около 435г / на 650г брашно.

Маята с малко захар, пр. мляко и брашно разбъркайте до гъста кашичка и оставете да се активира.
Разбийте яйцата със захарта и прясното мляко, до стопяване на кристлчетата. Добавете ароматите.
Разтопете половината мазнината.
Работете с шпатула или лъжица.
В яйчената смес  сипете втасалата мая и започнете да добавяте брашно редувайки с мазнината. Омесете мокро тесто, като на снимката.
* Ако ползвате Хлебопекарна или Миксер за месенето - просто спазвайте инструкциите - мокрите продукти първо, отгоре сухите.






Покрийте с домакинско фолио и оставете да втаса (при мен за 1ч. и 30 мин. на загрята на 40° фурна).



Втасалото тесто премесете с другата половина мазнина (оставете си и за оформянето) и добавете стафиди (други сушени плодове), ако желаете.



Пак покрийте с фолио и оставете да втаса отново (при мен - в хладилника, от вечерта до сутринта за 6 часа).



Ако оставяте в хладилника, след като извадите тестото, оставяйте го да се отпусне/ постопли.



Глутеновите нишки



 Втасалото тесто оформете (работете с мазнина), поставете във формата за печене и завийте за последното втасване.



Намажете с разбития жълтък + малко пр. мляко или вода,  може и няколко капки олио.



Поръсете със захар, филирани бадеми или друго по ваш избор.
Печете в загрята на 150-160°С фурна, на 2ра (от 5),  на "долен реотан с вентилатор", за около 50минути.
Ако фурната ви не разполага с вентилатор - печете в загрята на 180 градуса за 10 мин., след това налете на 160 и печете още 20мин. на режим "горен и долен реотан".
Всяка фурна е различна, смятайте посочените от мен градуси за ориентир.
Ако се наложи покривайте с алуминиево фолио. Не се притеснявайте да отваряте за кратка проверка фурната след първите 15ина мин. и проверявайте готовността с дървена клечка.








Киш с печени зеленчуци и сирене

  Много вкусен киш с печени зеленчуци.  Киш/галет често са ни вариант, ако останем без хляб за вечеря. С чаша бяло вино... Иначе редовно пра...