вторник, 26 май 2015 г.

Козунак с висока хидратация и без месене!

  Напоследък често правех чабати с висока хидратация и без месене и от известно време ме загложди идеята да пробвам с козуначено тесто. Е, започнах снощи експеримента...
   Ето и резултата - за мен абсолютно изненадващ и съвсем удовлетворяващ! :)
С нищо не се различава от месен козунак. 



Продуктите:
за 1/2 доза:

15 г  свежа мая / 5г суха
230 г / 250 мл пр. мляко
170 г захар
3 яйца (единият жълтък за намазване)
90 г мазнина (30 г масло + 30 г мас + 30 г олио) - 1/2 за тестото, останалото за премесването
аромати - лим. и портокалова кора, ванилия, ром/коняк
о-о 650 г брашно

2 с.л. лим. сок.
1 ч.л. сол

* Яйцата + прясното мляко са  около 435г / на 650г брашно.

Маята с малко захар, пр. мляко и брашно разбъркайте до гъста кашичка и оставете да се активира.
Разбийте яйцата със захарта и прясното мляко, до стопяване на кристлчетата. Добавете ароматите.
Разтопете половината мазнината.
В яйчената смес  сипете втасалата мая и започнете да добавяте брашно редувайки с мазнината. Омесете мокро тесто, като на снимката.



Покрийте с домакинско фолио и оставете да втаса (при мен за 1ч. и 30 мин. на загрята на 40° фурна).



Втасалото тесто премесете с другата половина мазнина (оставете си и за оформянето) и добавете стафиди (други сушени плодове), ако желаете.



Пак покрийте с фолио и оставете да втаса отново (при мен - в хладилника, от вечерта до сутринта за 6 часа).



Ако оставяте в хладилника, след като извадите тестото, оставяйте го да се отпусне/ постопли.



Глутеновите нишки



 Втасалото тесто оформете (работете с мазнина), поставете във формата за печене и завийте за последното втасване.



Намажете с разбития жълтък + малко пр. мляко или вода,  може и няколко капки олио.



Поръсете със захар, филирани бадеми или друго по ваш избор.
Печете в загрята на 150-160°С фурна, на 2ра или 3та степен (от 5),  на долен реотан с вентилатор, за около 50минути.

Ако фурната ви не разполага с вентилатор - на 160 -170°С и режим горен и долен реотан.
Всяка фурна е различна, смятайте посочените от мен градуси за ориентир.
Ако се наложи покривайте с алуминиево фолио. Не се притеснявайте да отваряте за кратка проверка фурната след първите 15ина мин.(нали не е содено тесто ;) ) и проверявайте готовността с дървена клечка.








Няма коментари:

Публикуване на коментар