понеделник, 17 март 2014 г.

Италианска салата с паста

На нас ни харесва и студено като салата и топло като самостоятелно ястие. 



Нужните продукти:

1 опаковка паста, сварена според указанията на опаковката
чушки - зелена и червена, нарязани на кубчета 
1/2 ч.ч. луканков салам, нарязан отново на кубчета
1/3 ч.ч. филе или шунка - на кубчета
3/4 ч.ч. кашкавал, нарязан на кубчета
2 1/2ч.ч. чери домати, нарязани на четвъртинки
 пресен магданоз

Объркайте охладената паста с всички подукти.
 
1 ч.ч. италиански дресинг 

Нужните продукти за дресинга
3/4 ч.ч. олио
1/4 -1/3 ч.ч. ябълков оцет
2 с.л. вода
1 ч.л. пресован чесън
2 ч.л. захар
1 1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
1 ч.л. настърган пармезан

Разбъркайте всичко много добре, в бурканче, да се смесят хубаво съставките. Ако престои един час в хладилника или използвате на следващия ден - още по-добре. :)

Залейте пастата с дресинга и разбъркайте добре.



Рецептата харесах тук.

петък, 14 март 2014 г.

Сладки банички

Сладки, но може и солени разбира се. Плънката е въпрос на личен избор. Моите днес са със сладко от смокини. :)



Нужните продукти:
пакет точени кори (тавата на фурната ми събра 15 от 17, както се вижда на снимките)
сладко / конфитюр
масло
яйце за намзване (ползвах жълтъка и малко от белтъка)

Пекат се в загрята на 180* фурна, за 15ина минути.











понеделник, 3 март 2014 г.

Козунак с прясно и кисело мляко

Изпробвах с двата вида мляко, с по-малко яйца, 55 % хидратация и мерих всичко в грамове. Получи се страхотен... и конци, и сладък, и влажен.  Такъв го харесваме у нас. :)
Ако и на вас би се харесал, заповядайте! :)




20 г жива мая (от 42г кубче за 2кг брашно)/ 10 г суха
*5 яйца L размер/ 267 г  (отделете единия жълтък за намазаване)
*162 г пр. мляко / ~ 175 мл
*122 г кис. мляко/ 4 с.л.
180 г мазнина  (при възможност непременно ползвам мас и смесвам - 80г масло + 60г мас + 40мл олио... иначе 100г масло + 80мл олио), половината в тестото, останалата за месенето.
250 -270 г захар (по малко или повече - въпрос на вкус и макс. до 340 г на 1 кг брашно)
1 кг брашно (с високо съдържание на протеини/белтъчини) + /-
1 1/2 ч.л. сол
2-3 с.л. лим сок.
кората на един лимон/ портокал
ванилия
1 с.л. ром

*Яйцата + прясното и кис. мляко са 55% течност на 1 кг брашно.

Продуктите да са със стайна температура.
Работи се в  помещение без течение.
Разтворете маята в 80 мл. хладко пр. мляко + щипка захар и малко (~ 1 - 1 1/2 с.л. ) брашно до рядка кашичка и оставете да удвои обема си.





 Разбийте хубаво яйцата със захарта и млякото (останалото прясно + киселото), да не останат кристали. Добавете олиото и солта. След това и ароматите.
В брашното направете кладенче и сложете в него втасалата мая. Наливайте и течностите и размесвайте.  Замесете меко тесто, докато е още съвсем мокро добавете лим. сок и месете около 10ина мин., докато се развие глутена - малко топче тесто като разтеглите да става прозрачно, без да се къса.

Оставете го да почине (и то, и вие :) ) 20-30 минути и размесете отново, като разстилате тестото и добавяте втората половина мазнината на 2-3-4 пъти, всеки път да се поеме добре - за около 20ина мин.




 Ако добавяте плънка, направето го на 2-3 пъти, като маслото, не наведнъж. Може и след първото втасване, преди оформянето да се добави.


Омесеното тесто оставете в намазнен съд, покрийте и оставете да втасва. Процесът отнема време (2-3 или повече часа), няма точно такова, тестото трябва да се удвои поне, дори утрои!


Втасването може да е в стаята (важно е да няма течение, да е постоянна Т), в шкаф или във фурната. Последната може (ако искате по-бърз резултат например, макар бавното, непринудително втасване да е най-добро!) да включите макс. на 50°, слагате тестото и когато фурната загрее до зададените °, изключвате я. Не отваряйте често разбира се, за да не охлаждате, а и тестото не втасва бързо, проверете го след около час.
    Втасалото тесто размачкайте добре, сега е моментът, ако ще добавяте някаква течна плънка във фитилите. Печете в един, два или повече съда, въпрос на избор, както и оформянето. Оформеният козунак оставете в намазнен съд (трябва да заема 2/3), в който ще печете - да втасва отново. Избирайте по-малък съд, за да втасва/расте тестото повече нагоре, вместо да се разлива настрани. Когато съдът е почти изпълнен (ще расте още при печенето), намажете с отделения жълтък, размесен с няколко капки пр. мляко и олио/или белтък и поръсете със захар, бадеми...  

Печете на 2/5 стапени, на "горен и долен реотан", в загрята на 180гр. фурна за 10мин., след това намалете на 160 и печете 20мин.
Aко ви изглежда добре изпечена кората, но отвътре е суров козунакът, намалете температурата на 150 и проверявайте през 5 мин. 
 Ако искате да печете на вентилатор -  в загрята на 150-160°С фурна, на 2ра или 3та степен (от 5) и на "долен реотан с вентилатор", за около 50минути.

Всяка фурна е различна, смятайте посочените от мен градуси за ориентир.
Ако се наложи покривайте с алуминиево фолио. Не се притеснявайте да отваряте за кратка проверка фурната и проверявайте готовността с дървена клечка.

Конците - получени от доброто омесване.





С онЯ ефект... както го каза една приятелка - "като отхапеш, отбелязват ти се зъбките". Ще рече влажен. :))


 Готовия козунак охладете на решетка и съхранявайте напълно изстинал, увит във фолио за свежо съхранение или в кърпа или хартия и в найлонов плик.






неделя, 8 декември 2013 г.

Лазня с патладжани и тиквички

Много любима лазаня вкъщи.  Дано ви хареса и на вас!  :)




Продуктите:

примерни грамажи, зависи от съда, в който ще печете.
250г кори за лазаня (процедирайте с тях според упътването на опаковката)
3 средни патлажана
3 средни тиквички
моцарела - по половин или една топка (125г) на ред

Доматен сос:
1гл. глава лук

2ск. чесън
2 по 400г консерви/ 1.5кг домати (настъргани/блендирани...)

1с.л. доматено пюре

сол и п-р (черен),

захар

босилек (пресни листа)

Сос Бешамел:
75г масло
75г брашно
725 мл пр. мляко
80-100г настърган пармезан или друго топящо се сирене
сол и п-р (черен), индийско орехче

 


Приготвяне:

Патладжаните и тиквичките, нарежете на шайби и изпечете с малко олио сол и п-р, колкото да омекнат.
 Запържете лука и чесъна, доматеното пюре, червения п-р, солта и черния п-р, захарта и добавете доматите - варете, да се редуцира до желаната от вас гъстота.
Моцарелата нарежете също на шайби.
Разтопете маслото и  запържете брашното в него, без да потъмнява. Дръпнете от огъня и налейте постепенно студеното  мляко, бъркайки. Върнете на огъня да се сгъсти сосът, добавете и подправките. Бъркайте, за да не стане на бучки, накрая добавете пармезана.
Загрейте фурната на 190С.
В съда, в които ще печете, залейте дъното с доматен сос.
1 ред - кори, бешамел, патладжани, дом. сос, 1 моцарела
2 ред - кори, бешамел, тикивички,  дом. сос, моцарела
  и т.н.,  а накрая - кори и покривате хубаво с бешамел
  Печете около 25минути. Поръсете с кашкавал и запечете още 15мин, докато се зачерви.

Да ви е вкусно! :)


петък, 6 декември 2013 г.

Мерлуза със зеленчуци



1кг филе от мерлуза (при мен филе от треска)
1глава лук
2 тиквички
1 зелена чушка
1 червена чушка
2 домата
3с.л. бяло вино
1с.л. лимонов сок
1ч.л. босилек
4с.л. олио
сол и черен пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:
1. Рибата се подрежда в намаслена тава. Лукът и тиквичките се нарязват на ивички, чушките – на кръгчета.
2. Лукът се запържва за една минута в олио. Прибавят се нарязаните тиквички и чушки. Задушават се 5 минути. Добавят се обелените и нарязани надребно домати.
3. Задушените зеленчуци се изсипват върху рибата. Добавят се предварително смесените вино, лимонов сок и подправки. Ястието се пече 30 минути в загрята фурна при температура 180 градуса.

                                                                                                                             "Бон Апети"                                                                                                                                                                    
Слагам почти двойна доза от зеленчуците. ;) 

Много вкусно и леко ястие.

Картофена салата



картофи
зелен лук/ праз лук/ червен лук (според сезона) - нарязан на ситно
сол, оцет, олио
магданоз

Сложете вода да заври, добавете сол и малко олио (20-30мл) и сварете картофите обелени и нарязани на кучбета. Не ги разварявайте, за да не се разпадат кубчетата. Готовите картофи отцедете, добавете лука и подправете със сол и оцет, а накрая - олио. 

Паниран хек със сметанов сос “пушена сьомга”



2 порции:

4 бр. (по 150 г) филе хек
2 яйца
100г галета
100мл зехтин
½ с.л. сол
¼ с.л. черен пипер, млян
60г брашно

За соса:
50г готварска сметана, течна
20г пушена сьомга, нарязана на дребни парчета
1 скилидка (5 г) чесън, нарязана на дребно
1с.л. (10 мл) бяло вино
30г пресни гъби, нарязани на дребно

Нарежете всяко филе на 3 – 4 парчета. Овкусете ги със сол и черен пипер.
Панирайте хека в брашно, яйце, галета и пак яйце. Пържете до златист цвят.
За соса запържете чесъна в малко зехтин. Добавете гъбите. След като поомекнат сложете пушената сьомга, сметаната и изчакайте сместа да се сгъсти. Накрая добавете виното. След като соса отново се сгъсти, отстранете го от котлона.
Аранжирайте пържения хек в подходящи чинии или плато и полейте всяко едно парче със соса.
За украса може да използвате моркови или друг зеленчук.
 

                                                                                                                                       "Пикадили"

Картофената салата.

Киш с печени зеленчуци и сирене

  Много вкусен киш с печени зеленчуци.  Киш/галет често са ни вариант, ако останем без хляб за вечеря. С чаша бяло вино... Иначе редовно пра...