сряда, 3 април 2013 г.

Лаймов млечен кейк





блат:
2 ч.ч. бисквити - смлени (аз ползвах домашни бисквити Грахам)
1 ч.ч. кокосови стърготини + 1 с.л захар
3/4 ч.ч масло - разстопено

плънка:
1 конденз. мляко (400 г)
1 с.л. настъргана кора от лайм
2/3 ч.ч. сок от лайм (4-5 лайма)
4 жълтка

Блата:
Загрейте фурната на 175°С.
В бландер смелете бисквитите + кокосовите стърготини. Добавете маслото и разбъркайте добре до образуването на мокри трохи.
Разделете сместа на четири и изсипете в четири 10см формички или в една 23см, като натъпчете хубаво към дъното и стените.
Печете 10 минути. Извадете и намалете фурната на 150°С.

Плънката:
Смесете кондензираното мляко, кората, сока и жълтъците, разбийте 2-3 минути и изсипете върху леко охладения блат.
Печете 30 минути. Готовноста се проверява като разтърсите леко формата – кейка трябва леко да се тресе.
Охладете в хладилник за не по-малко от 2 часа.





Много ми хареса блата с грахамовите бисквити, по-хрупкави са заради брашното, определено ще ги приготвям за чийзкекове. Мисля, че блата може да е и по малко количество. Очаквах да стане по висок кейка, та сбърках и направих борда висок, затова ми се наложи на допълня със сметана. Тъй като нямах лайм, ползвах лимони и добавих 3с.л. захар, защото и млякото ми беше неподсладено.... беше добре с това количество захар, но търпи и още за любителите на по-сладкото. Разбих жълтъците със захарта, но не много дълго, добавих лимоновия сок, млякото и кората. Пекох 40 минути. Поръсих с бял шоколад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...