понеделник, 27 януари 2020 г.

Бриош хлебчета - най-добрите за бургери!




Продуктите:

5г свежа мая/ 1 непълна ч.л. суха
150мл пр.мляко
2 яйца  - разбити и отделям малко за намазването
60-70г масло (меко)/ 2с.л. олио за обикновен хляб
1с.л. захар
1ч.л. сол
о-о 250-300г брашно

Приготвяне:

В съда, в който ще меся, разбъркавам живата мая с малко от захарта и млякото и брашно на кашичка, покривам и оставям да втаса. 
Останалото мляко стоплям и разтварям в него захарта, добавям и разбитите яйца. Брашното пресявам (но не ползвам цялто наведнъж) и добавям към първата част солта. 
При шупналата мая сипвам млечно-яйчната смес, добавям брашно и започвам да смесвам. Добавям и мекото масло, и още брашно до меко нелепнещо тесто, което измесвам за около 5 минути и оствям да втаса. 
Включвам фурната на 190градуса.
Оформям хлебчета (по 90-100г всяко), втасват отново, намазвам с отделеното яйце и пека. 
Правя и в по-голяма доза и замразявам.





сряда, 15 януари 2020 г.

Пилешко с оризови нудли, броколи и яйца




Продукти:
за 1 порция:

пилешки гърди (по-малко или 1брой, със стайна Т)
броколи - няколко розички
2 яйца - разбити + малко рибен сос
1ск чесън
малко пресен джинджифил - на пръчици или на ситно
соев сос 

рибен сос
70-100г оризови или други нудли

сусамово олио
сусам
пържен лук

Приготвяне:

Накиснете оризовите нудли с вряла вода за 10ина минути, отцедете и полейте и разбъркайте с малко сусамово или слънчогледово олио, за да не залепнат.
Броколито ползвайте сурово или бланширайте за 2-3 минути и охладете. 
Нарежете месото на лентички и чесъна - на шайби.
В уок тиган загрейте добре мазнина и изпържете пилешкото, накрая добавете чесъна и след малко и броколито, подправете със соевия сос - извадете. 
Почистете внимателно горещия тиган с кухненска хартия и върнете на огъня, сипете малко мазнина и яйцата. Бъркайте бързо с тел за разбиване, разнесете и по стените, като накъсвате и щом са готови, добавете нудлите и месото с броколито - объркайте добре и сервирайте. Поръсете с малко сусамово олио, сусам и пържен лук.  Да ви е вкусно! :)


И кутията с обяд на детето (с оризови нудли).




Адаптирано от Гордън Рамзи.


Пиле с фъстъчено масло и нудли



Продукти:
за 1 порция:

пилешки гърди (1бр./половината от пеперуда)
1 лайм
сол и п-р

2ск. чесън
1с.л. фъстъчено масло

70-100 г оризови нудли
броколи - няколко розички
сусам

Приготвяне:

Накиснете оризовите нудли с вряла вода за 10ина минути, отцедете и полейте и разбъркайте с малко сусамово или слънчогледово олио, за да не залепнат.
Бланширайте броколито за 3 мин. и сложете под студена вода.
Пилешките гърди нарежете с плитки кръстовидни нарези и ги натрийте със сол и п-р, малко олио и настъргана кора лайм. Сложете на огъня в незалепващ съд (който да може да се ползва и във фурна) за 2-3 мин. В това време пресовайте чесън и разбъркайте с фъст. масло, сок от лайма  и малко вода до по рядка паста. Обърнете пилешкото, намажете с фъст. паста и преместете на 10 см под грила във фурната за 5мин. 
Върнете съда с пилешкото на огъня, добавте нудлите и броколито отстрани на месото и ги объркайте, поръсете със сусама. 
Сервирайте нудлите и отгоре пилешкото. 

Рецептата е от тв 24kitcen.

Тайландска салата




Продукти:

пилешки гърди със стайна температура и нарязани на ленти
сухи:
кориандър
джинджифил
лимонова трева

оризови нудли
сусамово олио

морков на тънки жулиени
зелен лук
мента
тайландски босилек/ заменете с обикновен
листа от кафир лайм нарязан много тънко/ заменете с кора от лайм
червена чили чушка

дресинг:
палмова захар/ кокосова/ тъмна кафява
кокосово мляко
рибен сос
кора и сок от лайм
малко сол

фъстъци
кокосов чипс

Приготвяне:
 
Поширам пилешкото като кипвам вода, добавям подправките и месото, захлупвам и изключвам огъня - след 15-20 минути минути е готово, охлаждам малко. 

Накисвам оризовите нудли във вряла вода, после отцеждам и поръсвам с малко сусамово олио.
Събирам всичко и заливам с дресинга.
При сервирането поръсих с накълцаните фъстъци и кокосовия чипс.

Рецептата е от тв 24kitchen.

Мързеливки

Мързеливки, Добруджанки или просто содени питки със сирене. :)




Продуктите:
броят им зависи от количеството, което ползвате, но... около 12-15 броя, всеки по 1 пълна с.л.

1ч.ч./250г кис.мляко
1ч.л. сода
1 яйце L размер
1/2ч.ч./95г олио
2 1/2ч.ч./375г брашно
1/2 -1ч.л. сол (аз ползвам 1ч.л., защото с половин ни е безсолно тестото)
1 1/2 - 2ч.ч./250г сирене

Приготвяне:

Включвам фурната на 180 градуса.
В купа сипвам млякото и содата.
Добавям разбитото яйце, олиото, брашното и солта (пресято) и обърквам бързо, добавям и сиренето.
С лъжица сипвам купчинки в тавата с хартия и пека около 25 мин. Подреждайте ги на разстояние, за да не се заляпят.



* Правила съм ги и без яйце и пак стават хубави.

вторник, 14 януари 2020 г.

Салата с леща и зеленчуци

Салатата е вкусна и топла, и студена. :)




Продукти:
количествата - по ваш вкус

френска или черна леща (предварително сварена)
чушки
тиквички
чери домати
авокадо
див лук (ако не намирате, заменете със зелен)
босилек

дресинг:
сол и п-р
лимонов сок и малко ябълков оцет И зехтин - 1:3

Приготвяне:
Зеленчуците (чушки, тиквички и домати) сол и п-р, олио и пекох да поомекнат и да се карамелизират леко.

Салата Цезар

Почти класическият вариант, но имах едно останало яйце и...



Продукти:
зелена салата (аз ползвах зелена и червена дъбов лист и асйберг)
пилешко месо (гърди ползвах)
сол и п-р
крутони
пармезан
яйца (по желание :))

дресинг:
чесън 
аншоа
горчица (при мен зърнеста + обичайната)
сос Уорчестър
бял и тъмен балсамов оцет
майонеза и кисело мляко в равни количества
пармезан

Приготвяне:
Пилешките гърди подправих със сол и п-р и пекох на грил тиган (3 минути за 1та страна и 2 за втората), извадих ги, намазах с малко от дресинга и оставих да почиват за 4 мин., после нарязах на лентички.
Крутоните подправих със сол и п-р и приготвих на тиган с малко олио. Към края ги поръсих с пармезан и разбърках, за да не залепнат.
В купа сложих малко от дресинга, отгоре половината зелении, пак дресинг, крутони... пак в този ред... пармезан, яйцата и месото. 

Салата с нахут, колбас, кашкавал и зеленчуци



Продукти:
количествата - по ваш избор

сварен нахут
чери домати
червени чушки (сотирани)
червен лук
салам
кашкавал
зелена салата

дресинг:
чесън
сол и п-р
кокосова захар
сос Уорчестър
балсамов оцет (бял и тъмен по равно) И зехтин - 1:3





Салата с риба



Продукти:
 количествата са по ваш избор

зелена салата
китайско зеле
бяло зеле
зелен лук
яйце
сготвена риба (на пара/печена/пържена)
крутони

дресинг:
горчица
сол и п-р
оцет и зехтин в съотношение 1:3

Доматена супа с пресечени яйца



Продуктите:
за около 2.5 -3л супа:

800г консерва домати (блендирам кратко, като оставям парчета)
2 средни картофа (на дребни кубчета)
1гл. лук
2ск. чесън
1с.л. доматено пюре
1ч.л. червен п-р (или пушен такъв)
1равна ч.л.  захар
сол и п-р
фиде (1 - 1.5 гнезда)
2 яйца (разбити)

Приготвяне:
На слаб огън запържвам лука, сол и п-р за 10ина мин., добавям чесъна за кратко, след това дом. пюре и червения п-р, разбърквам добре и слагам картофите за 2-3мин., захарта и наливам вода да покрие картофите, варя ги 15 мин. Тогава добавям доматите и останалата вода, фидето и варя още 5-7 мин. Намалвам огъня докрай и сипвам яйцата, като бъркам енергично супата.  Поръските са по ваш избор. :) Да ви е вкусно!

Обяд в кутия за училище/офиса 9/ School and Office Lunch Ideas

 9та публикация - 9та година в у-ще (от ПГ)    Храната в кутията е за училище на детето е най-вече сготвена/ приготвена от мен, купешките н...