събота, 17 май 2025 г.

Киш с печени зеленчуци и сирене

 Много вкусен киш с печени зеленчуци.  Киш/галет често са ни вариант, ако останем без хляб за вечеря. С чаша бяло вино... Иначе редовно правя и за всяко друго хапване през деня.  Хрупкавият блат е толкова прекрасен и различните плънки не му отстъпват. :)

 



Продуктите:

ползвах 28см форма

За масленото тесто:
100г студено масло на кубчета
220г брашно
1 яйце
1/4ч.л. сол
1/4ч.л. захар
1/2ч.л. сушени босилек и мента или подправки по ваш избор
черен п-р
малко студена вода ако е нужно

* 40г остатъчен квас ако имате за влагане

Плънката:
  4 яйца
кофичка от 200г котидж сирене/ друго по ваш избор
1 шепа настърган пармезан
500г прясно мляко

Печени и охладени зеленчуци при мен тиквичка, патладжан, червени лук и чушка, подправих със сол и п-р (черен) и пекох  на 200 грауса до омекване и потъмнели крайчета.

кашкавал за поръсване
* и още пармезан за поръсване



Приготвяне:

За тестото - в съд сложете брашното, солта, захарта и подправките, добавете кубчетата масло и претривайте с пръсти да стане на торихи. Добавете кваса (ако ползвате такъв) и яйцето и ако е нужо и вода, за да съберете бързичко тестото на топка. Не месете, само го съберете, за да имате сипкаво печиво. 
Завийте тестото във фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за 30 мин. След това оставте да се отпусне за 10мин. и между два листа пекарска хартия разточете тестото с размер по-голям от формата, за да има и за стеничката. Поставете във формата и изрежете излишното тесто.   
* Аз замразявам остатъка и ползвам като настъргвам трохички за друго печиво.
С вилица набодете на места по повърхността.
Сложете хартия отгоре и сипете боб или ориз за тежест и печете в загрята  на 180 градуса фурна за 15мин., след това махнете тежеста с хартията и печете още 15 мин, до лек цвят. Извадете и охладете за 10 мин.
 За плънката - загрейте маслото и запържете лука, подправете и добавете нарязания лапад да омекне. 
Разбъркайте яйцата, млякото и сиренето. Сложете зеленчуците и залейте с яйчената смес. 

 


Печете в загрята на 180 градуса фурна, около 20мин. да стегне сместа. Поръсете с кашкавала и  пармезана и запечете високо във фурната "на грил" до приятно зачеряване.
Да ви е вкусно! :)

 

четвъртък, 8 май 2025 г.

Хлебна баница :)

 Или баница с хляб, останал и вкусно оползотворен. :)  Приготвена сутрин белязва деня с прекрасния аромат на масло и сирене...



Продуктите:

4-5 яйца

сирене до гъста смес с яйцата 

прясно мляко

масло 

останал сух хляб

 



Приготвяне:

В купа накъсайте хляба на залъци и накиснете с прясно мляко за 10-15мин.  Разбийте яйцата и смесете със сиренето.  С масло намажете тавата, в която ще печете, сложете половината хляб без да го изстисквате старателно, Разпределете добре в тавата и разпръснете кубчета масло, сипете и половината яйчена смес, повторете. Сипете малко от останалото от кисненето мляко. Печете в загратя на 200градуса фурна за около 40-45мин., до приятен залатист загар.  

Да ви е вкусно! :)

 

* Останало прясно мляко от кисненето на хляба прецеждам и прибирам в хладилника... ползвам  в някой от следващите дни за пържени филии или пък в палачинки/гофрети. 

Киш с печени зеленчуци и сирене

  Много вкусен киш с печени зеленчуци.  Киш/галет често са ни вариант, ако останем без хляб за вечеря. С чаша бяло вино... Иначе редовно пра...