сряда, 3 април 2013 г.

Круши с крем "Англез"




за 6 порции

3 бр. средно големи, ароматни, твърди круши
60г кафява или пудра захар
50 мл ром или шери
1с.л. лимонов сок
1ч.л. канела

ванилия
индийско орехче

за крем "Англез":
500мл пр. мляко
5 жълтъка
150 г крист. захар
1 щ. сол

ванилия/ ром

Крушите се обелват, разрязват се на половини и се почистват от семките. На всяка половина се правят по 7 разреза по дължина, като се започне от 3 см под дръжката до края на крушата. Така приготвените круши се слагат в съд за печене с плоската страна надолу.
В малък тиган се смесват захарта, лим сок, аколхолът, ванилията и канелата. Всичко се загрява, след като заври сместа се полива върху крушите и се запичат на 180°С, докато станат крехки.
Крем Англез се приготвя, като в съд на водна баня се загрява мякото, жълтъците, захарта и солта. След като леко се сгъсти, отстранява се от огъня, прибавя се ванилия или лъжица ром и се охлажда бързо в съд с ледена вода. За да не се образува коричка, съдът се покрива с фолио.
Десертът се сревира, като в чиния се слагат няколко лъжици крем, по средата се слага половин круша и се поръсва с течноста от печенето.
По желание, за по-пикантен вкус се настъргва малко индийско орехче.

                                                                                                                                           сп. Меню 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...