вторник, 2 април 2013 г.

Виенска торта

Тортата наподобява вкуса на Гараш (това според мнението на феновете  на Гараш-а , че аз точно фен не съм и’), но не съвсем де.... и е мноого вкусна.... и шоколадова. 


Блат:
150г тъмен шоколад
200 г масло
100 г п. Захар
2 с.л. брашно
4 яйца
Блатът се приготвя, като шоклоадът се стопява на водна баня, охлажда се.  Маслото се разбива съсд захарта, прибавята се жълтъците един по един, охладения щоколад, брашното и белтъците на сняг + щ. Сол. Сместа се изсипва в намаслена форма – 24 см (при мен 26см и с пекарска хартия) и се пече в загрята на 180° около 40 минути. Центърът може да е леко кремообразен (при мен не беше). Изваважда се от формата и се охлажда.

Крем/ ганаш:
200 г тъмен шоколад
400мл Сметана + 2с. л. п. Захар/
2 с.л. ром
Сметаната за ганаша  се загрява, прибавя се шоколад, когато се разтопи се маха от огъня, охлажда се и се слага в хладилника най малко за 2 часа. След това се разбива с миксер на пухкав крем, като се прибави ромът.

Блатът се срязва на две и се пълни с 2/3 от крема. Останалият крем се използва за украса.
                                                                                                                                              Сп. Меню

 

Използвах украсата на друга торта пак от Меню, за която е нужно:

150 г тъмен шоколад
1 с. л.нарязани листа от мента (при мен без, че нямах за съжаление)
16 череши или вишни с костилките и дръжките
150 мл сметана

Тортата се намазва отвсякъде със разбитата  сметана .
Половината от шоколада се разтопява на водна баня и се оставя да се охлади до 32°. Черешите се топят до половината в шоколада и се оставят да се стегне върху хартия за печене. Останалият шоколад се смесва с нарязаната мента и се разстила на тънък слой в тавичка, застлана с полиетиленово фолио и се слага в хладилника да се стегне.
С черешите и начупения ментов шоколад се украсява тортата.
                                                                                                                                                  Сп. Меню



Ганаша правя като разбивам сметаната и после добавям по малко стопения и охладен шоколад.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...