понеделник, 16 март 2020 г.

Калоферски милинки

Тези са любимите у нас. Много вкусни! :)



Продуктите:
15г мая
350 мл прясно мляко
350 мл кис. мляко 
1и 1/2 с.л. сол
1 с.л. захар
о-о 1кг брашно до меко тесто
2+3 с.л. олио 

 Плънка - тя е от мен, иначе в тестото няма нищо.

3 яйца и сирене - до суха смес

Заливка
100 мл прясно мляко
2с.л.  масло
1с.л. захар
1ч.ч. сирене - надробено

запечени хлебни трохички



Приготвяне
Ако сте сигурни в годността на маята, само я разтворете в малко от пр. мляко.  Ако имате някакви съмнения, че може да не е съсвем прясна - добавете и малко брашно и оставете да шупне. Пресейте брашното. Омесете продуктите + 2с.л. олио до меко нелепнещо тесто и го измесете  добре с останалите 3с.л. олио за около 10-15 мин. Покрийте и оставете да втасва/да утрои обема си.
* За да бъдат за закуска, аз омесвам тестото  вечерта и го оставям да тасва  на  7-10градуса в идеалния случай или в хладилника. Сутринта оставям втасалото тесто за 30 мин да се постопли и отпусне.  
Разточвам втасалото тестото на правоъгълник, разпределям плънката и навивам на руло. Режа на 3.5-4 см шайби и  редя в намазнена и набрашнена/пекарска хартия тава с разреза нагоре. Оставам за половин час, в това време загравям фурната (на 180 градуса)  и приготвям заливката, като стоплям млякото и добавям маслото и захарта да се разтопят, после и натрошено сирене. Заливам милинките, поръсвам с хлебните трохи и пека около 30 мин. на средна степен на фурната. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...