Много вкусен киш с печени зеленчуци. Киш/галет често са ни вариант, ако останем без хляб за вечеря. С чаша бяло вино... Иначе редовно правя и за всяко друго хапване през деня. Хрупкавият блат е толкова прекрасен и различните плънки не му отстъпват. :)
Продуктите:
ползвах 28см форма
За масленото тесто:
100г студено масло на кубчета
220г брашно
1 яйце
1/4ч.л. сол
1/4ч.л. захар
1/2ч.л. сушени босилек и мента или подправки по ваш избор
черен п-р
малко студена вода ако е нужно
* 40г остатъчен квас ако имате за влагане
Плънката:
4 яйца
кофичка от 200г котидж сирене/ друго по ваш избор
1 шепа настърган пармезан
500г прясно мляко
Печени и охладени зеленчуци при мен тиквичка, патладжан, червени лук и чушка, подправих със сол и п-р (черен) и пекох на 200 грауса до омекване и потъмнели крайчета.
кашкавал за поръсване
* и още пармезан за поръсване
Приготвяне:
За
тестото - в съд сложете брашното, солта, захарта и подправките,
добавете кубчетата масло и претривайте с пръсти да стане на торихи.
Добавете кваса (ако ползвате такъв) и яйцето и ако е нужо и вода, за да
съберете бързичко тестото на
топка. Не месете, само го съберете, за да имате сипкаво печиво.
Завийте
тестото във фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за 30 мин.
След това оставте да се отпусне за 10мин. и между два листа пекарска хартия разточете тестото с размер по-голям
от формата, за да има и за стеничката. Поставете във формата и
изрежете излишното тесто.
* Аз замразявам остатъка и ползвам като настъргвам трохички за друго печиво.
С вилица набодете на места по повърхността.
Сложете
хартия отгоре и сипете боб или ориз за тежест и печете в загрята на
180 градуса фурна за 15мин., след това махнете тежеста с хартията и
печете още 15 мин, до лек цвят. Извадете и охладете за 10 мин.
За плънката - загрейте маслото и запържете лука, подправете и добавете нарязания лапад да омекне.
Разбъркайте
яйцата, млякото и сиренето. Сложете зеленчуците и залейте с яйчената смес.
Печете в загрята на 180 градуса фурна, около 20мин. да стегне сместа. Поръсете с кашкавала и пармезана и запечете високо във фурната "на грил" до приятно зачеряване.
Да ви е вкусно! :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар