вторник, 11 април 2023 г.

Кефта в патладжан с доматен сос, фурми и арабски кускус

 Много вкусно ястие за почитателите на мароканската кухня. :)


Продуктите:

За 4-5 порции:

750г кайма (агнешка по възможност)

малка глава червен лук - на ситно

2 скилдки чесън - пресовани

сол и п-р

червен п-р

кимион 

куркума

канела 

индийско орхче

1/3 връзка магданоз

 

2 средни патладжана - нарязани по дължина на ленти с 2-3мм дебелина

сол и  олио

 

1 - 1 1/2ч.ч. арабски кукус 

гореща вода 500мл.


доматен сос:

1 средна глава лук - на дребно

2 скилидки чесън - на ситно

1с.л. доматено пюре

1ч.л. чушково пюре (ако нямате пропуснете)

1ч.л. захар

сол и п-р 

 

10-15 фурми.

 

Приготвяне:

 Кускуса сложете в огнеупорен съд, добавете сол  и залейте с вряла вода  да го покрива с 1см/един пръст, покрите плътно и оставете за 10мин. След това с вилица разрохкайте и проверете как е на вкус.

Патладжанените ленти наредете в тава с хартия за печене, полейте с олио и посолете - печете на 200 градуса за 10ина мин. или докато омекнат, за да може да  завивият кефтите. :) 

Пригответе доматения сос и на слаб огън редуцирайте малко.

Размесете каймата с останалите съставки, от подправките сложете по ваш вкус и оформете дълги кюфтенца/кефта - да се побират (може и малко да стърчат) в патладжанените ленти.  Охладете за 15 мин. в хладилника.   Запечатайте ги на тиган на умерен към силен огън. Охладете малко и завийте в патладжаните. Сложете ги в доматения сос, добавете фурмите, похлупете и гответе на слаб огън за около 10мин. да се смесят вкусовете.  Да ви е вкусно. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...