Непременно опитайте, толкова е просто и вкусно! :)
Продуктите:
ползвах 28см форма
За масленото тесто:
100г студено масло на кубчета
220г брашно
1 яйце
1/4ч.л. сол
1/4ч.л. захар
1/2ч.л. свежа мащерка (нарязана ситно)
черен п-р
малко студена вода ако е нужно
Плънката:
3 яйца
250г извара/рикота/котидж сирене
1 шепа настърган пармезан
4с.л. кисело мляко
1 връзка зелен лук
250г лапад
сол и п-р
джоджен
масло
Приготвяне:
За
тестото - в съд сложете брашното, солта, захарта и подправките,
добавете кубчетата масло и претривайте с пръсти да стане на торихи. Добавете яйцето и ако е нужо и вода, за да съберете бързичко тестото на
топка. Не месете, за да имате сипкаво печиво.
Завийте
тестото във фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за 30 мин.
След дова между два листа пекарска хартия разточете тестото с размер по-голям
от формата, за да има и за стеничката. Поставете във формата и
изрежете излишното тесто.
* Аз замразявам остатъка и ползвам като настъргвам трохички за друго печиво.
С вилица набодете на места по повърхността.
Сложете
хартия отгоре и сипете боб или ориз за тежест и печете в загрята на
180 градуса фурна за 15мин., след това махнете тежеста с хартията и
печете още 10-15 мин, до лек цвят. Извадете и охладете за 5-10 мин.
За плънката - загрейте маслото и запържете лука, подправете и добавете нарязания лапад да омекне.
Разбъркайте яйцата, млякото и сирената и добавете поизстиналия лапад. Посолете, ако прецените, че е нужно. Сипете сместа във формата с тестото и печете около 20мин. да стегне сместа. Поръсете с настърган пармезан и запечете високо във фурната "на грил" до приятно зачеряване.
Да ви е вкусно! :)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Хлебче Рожков с квас
Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб. Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...
-
От първия ми козунак (2006г.) конци винаги съм имала. Но аз исках още - да не е плътен, а по-ефирен, да не е с дебела кора (макар много ...
-
или както е известна вече в нета - Баницата на Морена :) ) 1 пак. фини кори останалото ми е на око, но общо взето: плънка: сирене ...
-
Отскоро имам квас, много време му се каних, но сега дойде моментът и си захванах. :) И много му се радвам! :) Направих два хляба и наближава...
Ще огладнея, честно!
ОтговорИзтриванеТъкмо да го приготвиш! :)
ОтговорИзтриване