петък, 9 юли 2021 г.

Салата с печен патладжан и ментово-маслинен дресинг

 


Продуктите:

за 1 порция:

 

1 среден патладжан

1 тортила питка (при мен домашна)

зелена салата (или микс, както при мен)

 

Песто:

4-5 маслини

бадеми

свежа мента 

лимонова кора и сок

сирене

мед 

зехтин


Приготвяне:

Патладжана разполовете, посолете внимателно (пестото също е солено) и полейте с малко олио - печете на 180-200 градуса до омекване или около 40мин.

За тортила чипса  - тортила питката намажете леко със смес от олио, сол и малко червен п-р (или подправки по ваш избор, които ще ви пасват на останалите съставки на салатата), нарежете като торта на 6 или 8 парчета и печете в загрята фурна за 1-2 3 мин., наблюдавайте, че бързо изгарят. 

Бадемите запечете на сух тиган - внимателно, че и те бързо изгарят.  

В хаванче стрийте съставките за пестото не много ситно, нека има парченца. 

Подредете салатата като започнете от тортила чипса по крайщата на чинията, отгоре зелената салата, разположете патладжана и залейте с пестото.  Аз поръсих със свежа мента и зрънца нар - и за цвят, но и за свежест. Може да поръсите със зелен лук например или още малко сирене или ядки.

Да ви е вкусно! :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Обяд в кутия за училище/офиса 9/ School and Office Lunch Ideas

 9та публикация - 9та година в у-ще (от ПГ)    Храната в кутията е за училище на детето е най-вече сготвена/ приготвена от мен, купешките н...