tag:blogger.com,1999:blog-57901096282534839452024-03-19T10:47:53.361+02:00На гости на едно македонско девойче ;)MorenaMorenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.comBlogger242125tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-60686795932080377642024-02-21T15:41:00.003+02:002024-02-21T17:21:37.337+02:00Хлебче Рожков с квас Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб. Исках обаче обичайния хляб, подходящ за закуска обяд и вечеря. Намалих количеството и ето нашето Рожков хлебче за всички цели :) За
него направих 3.30часа Автолиза с брашно за хляб Caputo Cuoko, с по 10% Спелта и
Семола и 3% Рожков + 83% картофена вода (от варени картофи).Morenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-70298658236153101322023-10-19T00:35:00.004+03:002023-10-19T00:35:45.348+03:00Бял хляб с квас и със Семолина Този хляб е с дълъг престой в хладилника. Използвах 300г бяло 12.5г протеин (този път с брашна на Бабината питка - 50:50 бяло и бутик) + 50г Семолина (грис от твърда пшеница). Автолиза (със 80% хидратация - толкова пожела брашното до меко/добре хидратирано тесто) - 3.30часа. Добавих 15%/ 50г квас (1:1:1 , на 4 часа), след 30 мин. 2% сол, следваха 6 вътрешни сгъвания през Morenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-32568576171933943932023-10-19T00:23:00.004+03:002023-10-19T00:38:07.404+03:00Бял хляб с квас За този хляб използвах 350г брашно на София мел "за пица", което е високопротеиново - 13.4 г протеин (и W 280-340). Направих дълга автолиза - 10 часа (на 8-10градуса) със 70% хидратация. Закваска ми е на 13.30часа (1:5:5) - 20%,/ 70г; сол 2%/ 7г. Обща хидратация 80%. След автолизата добавих кваса, След 30мин. добавих и солта. Последваха 5 вътрешни Morenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-61675977463783526292023-04-16T22:51:00.017+03:002023-05-04T17:18:20.651+03:00Козунак с Квас/ Easter bread with sourdoughОтскоро имам квас, много време му се каних, но сега дойде моментът и си отгледах. :) И много му се радвам! :) Направих два хляба и наближавайки Великден забелязах (и преди съм виждала, но не ме влечеше квасът) козунаците с квас - такива едни въздушни и прекрасани, та чак не ми се вярваше, че само с единия квас е възможно това, имайки дългогодишен опит с козунаците с мая. Разбрах, че Morenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-52578826550063188252023-04-11T20:20:00.002+03:002023-04-26T18:40:21.131+03:00Кефта в патладжан с доматен сос, фурми и арабски кускус Много вкусно ястие за почитателите на мароканската кухня. :)Продуктите:За 4-5 порции:750г кайма (агнешка по възможност)малка глава червен лук - на ситно2 скилдки чесън - пресованисол и п-рчервен п-ркимион куркумаканела индийско орхче1/3 връзка магданоз 2 средни патладжана - нарязани по дължина на ленти с 2-3мм дебелинасол и олио 1 - 1 1/2ч.ч. арабски кукус Morenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-38130874315200300612023-03-23T09:40:00.005+02:002024-02-23T08:28:32.124+02:00Портокалови скони/кифлички Толкова ронливи и ароматни, прекрасни!Продуктите:за 12 броя200г брашно70г захар 1/2ч.л. сол1ч.л. бакпулвер1/4ч.л. кардамон (или друг аромат, по ваш вкус)90г студено масло на кубчета 100г кисело мляко - студено, не на стайна температура :) / 70г. + 60г остатъчен квас1/2ч.л. сода1с.л. портокалова кора1 жълтък белтъкът разбит за намазване Приготвяне: ! Работете Morenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-53753084400226813212023-02-25T21:43:00.001+02:002023-02-26T19:56:37.629+02:00Кюфтета със свинско и зелеПродуктите:за 2 кюфтета: около 160г свинска каймашепа прясно зеле1/2 яйцегалета 1/4 глава лук1/2 скилидка чесън и малко джинджифил на пастасол и малко кокосова захар малко соев сос за панирането: останалото яйце + малко прясно мляко, ако е нужнобрашно и галета Приготвяне:Зелето нарязах и задуших на МВ за 50 сек. да омекне леко.Омесих добре каймата с яйцето и подправките,Morenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-55212229387975474462023-02-24T19:48:00.004+02:002023-02-24T19:57:57.569+02:00Хрупкави палачинкови рула с риба тон и яйца Продуктите:за 2 рула: 2 палачинки2 сварени яйца на половинки1 среден към голям картоф (сварен, намачкан и овкусен със сол и п-р - черен) 1 консерва риба тон 1 яйце за паниранетобрашно и галетаОлио за дълбоко пърженеНе съм ги пекла, но ако решите... :) Приготвяне:На палачинката разстилам картоф на плочка, отгоре рибата тон, следват две половинки яйце - Morenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-35127865793423537802023-02-21T18:16:00.000+02:002023-02-21T18:16:20.028+02:00Пиле по съчуански Продуктите:за 1 порция:~ 200г пилешко месо (по избор - гърди или обезкостени бутчета)марината (да не е течна):1с.л. соев сос1ч.л. оризово вино (заместител - сухо Шери)1-2ч.л. нишестемалко олио малко парче (1см или повече - по вкус)1ск. чесън1стрък зелен лук1/2 ч.л. съчунаски п-р сухо чили на вкуснакълцани фъстъцисос:
1с.л. тъмен соев сос1с.л. оризово вино1ч.л. Morenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-43662892675066285232022-12-19T22:20:00.008+02:002023-01-12T10:58:11.601+02:00Китайски оризови нудли с яйца и зеленчуци Продуктите:за една порция:50г. оризови нудли Вермичели (ползвайте каквито желаете нудли)1с.л. тъмен соев сос няколко капки сусамово олиомалко вода Сос:2ч.л. сос от стриди (нека липсата му не ви спира да опитате рецептата, но ако си го набавите ще е по автентичен вкусът :) )2ч.л. соев сос1ч.л. черен оцет (може да замените с тъмен балсамов) 1ч.л. кокосова захар (или кафява)1с.лMorenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-18196206889672748792022-12-18T20:00:00.016+02:002023-04-11T12:06:03.514+03:00Обяд в кутия за училище/офиса 10/ School and Office Lunch Ideas 10та публикация - 10та година в у-ще (от Предучилищната група) Храната в кутията е за училище на
детето е най-вече сготвена/ приготвена от мен, купешките неща се виждат
или ги уточнявам. Пилешко с тофу, бамбук и чушки; броколи, чери домати, морков Индийски рула със спанак и панир; чушки и краставица; сушени сливи с бадем и сусамБагета с паниран кашкавал, шунка,Morenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-82476467786659405602022-12-03T12:31:00.000+02:002022-12-03T12:31:02.575+02:00Бриош бургер с яйце и шунка Щерката казва, че моите бургери (багети, тортили, пърленки, сандвичи...) надминават купешките. :) Продуктите: Бриош или друго хлебчепържено яйцешунка слайс (3 броя при мен)сирене слайс (2бр. при мен)лист зелена салатакисели краставичкисосове за питката Приготвяне:Първо зпържввам шунката в много малко мазнина, почти на сух тиган - изваждам я и слагам Morenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-40354826987708234992022-11-25T14:12:00.008+02:002023-03-12T12:49:39.884+02:00Картофени гофрети със сирена Страхотни гофрети, надявам се да опитате! :) И ползвайте рецептата като идея...картофът може да е само един вид или повече от два, зеленуците може да са други... или пък плодове разбира се. :)около 10-12 брояпродуктите за сместа: 1 жълт картоф (по-голям от среден)1 сладък картоф също толкова голям2 шепи настъргани сирена (при мен чедър, кашкавал и крема сирене)2 Morenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-19046981889653071692022-10-31T21:23:00.006+02:002023-01-21T20:31:20.045+02:00Инстантни нудли тип Choice с пиле и зеленучци/ достъпно азиатско ястие Много лесен и вкусен вариант за китайско ястие. Нудлите Choice препоръчвам само, защото подправката е в едно пакетче, следователно по-лесно, а и са по-вкусни. Докато някои други марки са оставили отделно чилито..., но пак са вариант разбира се.:) 1 порция1 пакет инстантни нудли/спагетки (при мен на снимката са яйчени нудли, поради липсата на Choice наше село)2ч.л. нишесте Morenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-25082656849724931902022-09-30T12:44:00.004+03:002022-09-30T23:12:45.225+03:00Палачинки суфле За 3 броя:1 жълтъкванилия~ 2с.л. брашно +щ. бакпулвер щ. сол 1с.л. прясно мляко 1 белтък 1с.л. захар 1/2 чаша вода за готвенето опция:1/2 ч.л. какао или друго (за да оцветите малка част от сместа)Сместе добре жълтъка, млякото, ванилията, брашното със солта и бакпулвера.Разбийте на твърд сняг бетъка със захарта, като я добавяте на части. Отсипете малко от белтъците Morenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-59211907866530802152022-05-23T22:08:00.004+03:002022-05-24T22:09:32.237+03:00Талиатели с пилешко, зеленчуци и сметана Продуктите:Талиатели (по 60-100г на порция)пилешки гърдиграх (замразен при мен)бейби спанаксушени домати в олиоПриготвяне:Според времето за приготвяне на пастата (от указанията на опаковката), преценете кога да започнете соса, та да са готови едновременно.Нарежете пилешките гърди на две хоризонтално, за да получите две по-тънки парчета, които нарежете на лентички по 7мм и подправете Morenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-51052655168389726722022-05-01T22:46:00.006+03:002022-05-03T15:29:11.565+03:00Тайландско жълто къри Продуктите:за 2 порции:2 скил. чесън пресован или настърган2см парче джинджифил настърган или накълцан на дребно2ч.л. кориандър (сух)1ч.л. кимион1/2ч.л. куркума 1/2 консерва кокосово мляко1/2ч.ч. вода 1 листо кафирм лайм / ако не намирате - лайм кора, макар да не е същото2ч.л. рибен сос1ч.л. палмова/кокосова/кафява захарчили на вкус сол2с.л. сок от лайм /Morenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-47660027762864387852022-01-17T20:08:00.000+02:002022-01-17T20:08:50.779+02:00Шоколадов сладкиш с кафе и червено цвекло Продуктите:180г брашно4 с.л. какао1 1/2 ч.л. бакпулвер250г меко масло100г черен шоколад150г сварено и пасирано цвекло 6 с.л. кафе (сварено)7 яйца ( L размер при мен)150г захарщ. сол Приготвяне: Пригответе си форма за печене и сложете пекарска хартия или намазнете и набрашнете.Загрейте фурната на 180 градуса.Смесете и пресейте сухите съставки.Разтопете шоколада с маслото на Morenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-87491753483435385112022-01-11T13:11:00.005+02:002022-01-12T08:49:11.227+02:00Кашкавалени хлебчета Продуктите:<!--[if gte mso 9]>
<![endif]--><!--[if gte mso 9]>
Normal
0
false
false
false
EN-GB
X-NONE
X-NONE
<![endif]--><!--[if gte mso 9]>
Morenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-51326877062004299642021-12-27T18:39:00.007+02:002022-05-25T20:18:12.916+03:00Патладжани по азиатски с ароматен Басмати оризПродуктите:Два средни патладжанаБасмати ориз 1 звезда анасон1 шушулка зелен кардамон Фъстъци / или кашуЛайм Малко свежа мента или кориандър Марината/ Сос:2 ск. чесън1с.л. фъстъчено масло чили (прясно или сушено по ваш избор)20мл соев сос40мл вода1с.л. рибен сос1с.л. кокосова /кафява захар1с.л. олио Приготвяне:Сварете ориза с подправките и с вода в съотношение - 1:2. Morenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-83417810498024073542021-10-25T22:42:00.016+03:002022-05-28T16:14:07.232+03:00Обяд в кутия за училище/офиса 9/ School and Office Lunch Ideas 9та публикация - 9та година в у-ще (от ПГ) Храната в кутията е за училище на
детето е най-вече сготвена/ приготвена от мен, купешките неща се виждат
или ги уточнявам. Манго, смокиня и боровинки Бавно печено агнешко със сладки картофи по два начина - сос и пюре;
салата - айсберг, червен дъбов лист, листа от червено цвекло, репичка и
авокадо с хрянов дресинг; за Morenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-50895839791021278612021-09-13T17:32:00.004+03:002021-09-13T17:41:45.049+03:00Чийзкрем без блат Продуктите:за форма с размери 600г крема сирене на стайна Т(маскарпоне или рикота)170г захар3 яйца300г заквасена сметана30г царевично нишесте Приготвяне:Загрейте фурната на 180 градусаАко ползвате обикновена форма (не с откопчавща се страна), покрийте с хартия за печене, за да можете да извадите готовия крем. Разбийте сиренето със захарта и добавете яйцата едно по едноMorenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-80656961344184936542021-07-28T09:09:00.003+03:002021-08-14T10:19:55.188+03:00Мутанджана с телешко Продуктите:за 4-5 порции 600-800г телешко/агнешко/пилешко месо 1 голяма глава лук3-4 скил. чесън2с.л. нарязан на ситно консервиран лимон1ч.л. сух чесън1ч.л. куркума1ч.л. къри1ч.л. черен п-р 1/2ч.л. канелао-о 300мл доматен сос/пасирани домати 1 кофичка биволско мляко/ или цедено1 щ. шафран1-2 глави карамелизиран лук 1/2ч.л. кимион1/2ч.л. кориандър (сух)сол и п-р1шепа микс Morenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-28848554049372951812021-07-23T23:07:00.001+03:002021-07-23T23:07:24.535+03:00Сладоледен бургер с домашни ръжени бисквити Ванилов (или друг сладолед) Ръжени бисквити с бадеми и какаови парченцаMorenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5790109628253483945.post-51823108768635416082021-07-23T23:02:00.001+03:002022-05-01T22:54:04.960+03:00Тайландско зелено къри Продуктите:за 2 порции 1/2ч.ч. жасминов ориз сварен в 1ч. вода кокосово маслозелена къри паста по ваш вкусконсерва кокосово мляко (400мл)1/2 от пилешки гърди на кубчета, лентички5 бейби тиквички/ 1 по-голяма тиквичка (на кубчета)1ч.л. палмова/ кокосова захар 2ч.л. рибен сос кафир лаймсок от лайм Приготвяне:Загрейте кокосовото масло и запържете къри пастата, Morenahttp://www.blogger.com/profile/04173966859249394732noreply@blogger.com0