неделя, 8 декември 2013 г.

Лазня с патладжани

Много любима лазаня вкъщи.  Дано ви хареса и на вас!  :)



Примерни грамажи, зависи от съда, в който ще печете.
250г кори за лазаня (процедирайте с тях според упътването на опаковката)
3 големи патлажана
3 малки тиквички
3 големи топки моцарела
листа пресен босилек

Доматен сос:
2 колеми глави лук
1 консерва домати/ 1.5кг домати (настъргани/блендирани...)
дафинов лист
черен пипер - смлян
сол, захар

Сос Бешамел:
50г масло
3с.л. брашно
500мл пр. мляко
50-80г настърган пармезан
сол, черен пипер, индийско орехче


 Патладжаните и тиквичките, нарежете на шайби и изпечете с малко олио, колкото да омекнат.
 Задушете лука с доматите, добавете подправките. При реденето на лазанята извадете дафиновия лист.
Моцарелата нарежете също на шайби.
Разтопете маслото, запържете брашното в него. Дръпнете от огъня и налейте постепенно студеното  мляко, бъркайки. Върнете на огъня да се сгъсти сосът. Бъркайте, за да не стане на бучки, добавете пармезана и подправете.
Загрейте фурната на 190С.
В съда, в които ще печете, залейте дъното с бешамел.
1ред - кори, доматен сос, накъсни на дребно листа босилек, патладжани, моцарела
2ред - кори, бешамел, тикивички
3ред - като 1я, но без моцарела
4 ред - кори, покривате хубаво с бешамел

Печете около 20минути. Покрийте с останалата моцарела и запечете още 15мин, докато се зачерви.





петък, 6 декември 2013 г.

Мерлуза със зеленчуци



1кг филе от мерлуза (при мен филе от треска)
1глава лук
2 тиквички
1 зелена чушка
1 червена чушка
2 домата
3с.л. бяло вино
1с.л. лимонов сок
1ч.л. босилек
4с.л. олио
сол и черен пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:
1. Рибата се подрежда в намаслена тава. Лукът и тиквичките се нарязват на ивички, чушките – на кръгчета.
2. Лукът се запържва за една минута в олио. Прибавят се нарязаните тиквички и чушки. Задушават се 5 минути. Добавят се обелените и нарязани надребно домати.
3. Задушените зеленчуци се изсипват върху рибата. Добавят се предварително смесените вино, лимонов сок и подправки. Ястието се пече 30 минути в загрята фурна при температура 180 градуса.

                                                                                                                             "Бон Апети"                                                                                                                                                                    
Слагам почти двойна доза от зеленчуците. ;) 

Много вкусно и леко ястие.

Картофена салата



картофи
зелен лук/ праз лук/ червен лук (според сезона) - нарязан на ситно
сол, оцет, олио
магданоз

Сложете вода да заври, добавете сол и малко олио (20-30мл) и сварете картофите обелени и нарязани на кучбета. Не ги разварявайте, за да не се разпадат кубчетата. Готовите картофи отцедете, добавете лука и подправете със сол и оцет, а накрая - олио. 

Паниран хек със сметанов сос “пушена сьомга”



2 порции:

4 бр. (по 150 г) филе хек
2 яйца
100г галета
100мл зехтин
½ с.л. сол
¼ с.л. черен пипер, млян
60г брашно

За соса:
50г готварска сметана, течна
20г пушена сьомга, нарязана на дребни парчета
1 скилидка (5 г) чесън, нарязана на дребно
1с.л. (10 мл) бяло вино
30г пресни гъби, нарязани на дребно

Нарежете всяко филе на 3 – 4 парчета. Овкусете ги със сол и черен пипер.
Панирайте хека в брашно, яйце, галета и пак яйце. Пържете до златист цвят.
За соса запържете чесъна в малко зехтин. Добавете гъбите. След като поомекнат сложете пушената сьомга, сметаната и изчакайте сместа да се сгъсти. Накрая добавете виното. След като соса отново се сгъсти, отстранете го от котлона.
Аранжирайте пържения хек в подходящи чинии или плато и полейте всяко едно парче със соса.
За украса може да използвате моркови или друг зеленчук.
 

                                                                                                                                       "Пикадили"

Картофената салата.

Пита с маслини


тесто за хляб, пица
маслини (обезкостени)

зехтин/олио

Намазнете тава и разстелете тестото като оформяте плоска пита с дебелина 2см. Оставете да втаса.
 Загрейте фурната на 200С.

Направете с пръст вдлъбнатинки по цялата повърхност, поръсете с олио/зехтин и го разнесете с четчица. Поставете в дупчиците маслините, като ги понатискате, за да не избягат при печенето. Важно е да направите повече вдлъбнатинки (с маслинки ;)) иначе питата ще се деформира. Печете до готовност.




Много подхожда на ястия с риба и морски продукти. :)





 

Печена риба с маслини



2 по-едри скумрии
2 с.л. олио
1 глава лук
2 скилидки чесън
1/2 в. ч. бяло вино
3 домата
1 шепа черни маслини
1 ч.л. риган
сол и черен пипер на вкус
няколко стръка магданоз

Рибата се почиства и филетата се отделят.
В тиган се налива олиото и за минута се запържва нарязаният на дребно лук, прибавят се счуканите скилидки чесън, пържи се 20 секунди и се разрежда с виното.
Доматите се обелват, нарязват се на кубчета и се прибавят към соса. Овкусява се с подправките.
Добавят се почистените от костилките маслини. Филетата се подреждат в намаслена тава и се заливат със соса. Пекат се 20 минути при температура 200 градуса. Поръсват се със ситно нарязан магданоз и се сервират.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  "Бон апети"


Много вкусно!