неделя, 8 декември 2013 г.

Лазня с патладжани

Много любима лазаня вкъщи.  Дано ви хареса и на вас!  :)



Примерни грамажи, зависи от съда, в който ще печете.
250г кори за лазаня (процедирайте с тях според упътването на опаковката)
3 големи патлажана
3 малки тиквички
3 големи топки моцарела
листа пресен босилек

Доматен сос:
2 колеми глави лук
1 консерва домати/ 1.5кг домати (настъргани/блендирани...)
дафинов лист
черен пипер - смлян
сол, захар

Сос Бешамел:
50г масло
3с.л. брашно
500мл пр. мляко
50-80г настърган пармезан
сол, черен пипер, индийско орехче


 Патладжаните и тиквичките, нарежете на шайби и изпечете с малко олио, колкото да омекнат.
 Задушете лука с доматите, добавете подправките. При реденето на лазанята извадете дафиновия лист.
Моцарелата нарежете също на шайби.
Разтопете маслото, запържете брашното в него. Дръпнете от огъня и налейте постепенно студеното  мляко, бъркайки. Върнете на огъня да се сгъсти сосът. Бъркайте, за да не стане на бучки, добавете пармезана и подправете.
Загрейте фурната на 190С.
В съда, в които ще печете, залейте дъното с бешамел.
1ред - кори, доматен сос, накъсни на дребно листа босилек, патладжани, моцарела
2ред - кори, бешамел, тикивички
3ред - като 1я, но без моцарела
4 ред - кори, покривате хубаво с бешамел

Печете около 20минути. Покрийте с останалата моцарела и запечете още 15мин, докато се зачерви.





2 коментара:

  1. Здравей, открих те случайно в Гугъл. Прочетох разни вкусни неща ...изобщо много е приятно при теб. Вече те прибавих към любимите ми блогове, за да идвам по-често.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Жани, много ми е приятно, добре си дошла при мен!
    Аз също ще надниквам при теб, имам гръцки корени, та съм пристрастна. :)
    Поздрави,
    Морена :)

    ОтговорИзтриване