петък, 26 април 2013 г.

Чабата

Пухкави хлебчета, с шуплеста вътрешност и хрупкава коричка. 






15 г свежа мая/ 2ч.л. суха 
100 мл прясно мляко
300 г вода
1 ч.л захар
2-3 ч.л. сол
30 мл олио
700 г брашно

плънка:
Маслини, чушки, сушени домати или каквото желаете.


Разбъркайте маята с млякото, захарта и брашно – до рядко тесто. В брашното направете кладенче, сипете маята и оставете да се активира/ шупне/удвои обема си. При втасалата мая добавете водата и олиото и започнете да омесвате, след малко, докато е още мокро тестото добавете и солта. Омесете хубаво и оставете тестото покрито да втаса/удвои обема си. На набрашнен плот леко премесете втасалото тесто и, ако желаете добавете маслини или друг пълнеж. Разстелете тестото на правоъгълник, сгънете като бизнес писмо -



 завъртете и повторете сгъването. Покрите тестото и оставете да почине 15мин. Повторете сгъванията и разточете на правоъгълник (дебелина –  минимум 2см). Нарежете на малки правоъгълни хлебчета – чиабата. На мен ми излизат 5 броя. Наредете ги в застлана с пекарска хартия/ силиконово килмче или намазнена и набрашнена тава. Поръсете ги с малко брашно, ако има нужда, покрийте и ставете да втасат. Изпечете чиабатите в загрята на 220°С фурна, до готовност и приятен загар. Охладете ги на решетка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...