вторник, 9 април 2013 г.

Есенен зеленчуков терин

Подходящо както за предястие, така и за основно ястие, много лекичко и вкусно е!

 



за 6 порции

125 мл зехтин/олио
250 г карфиол, на розички
1 гл лук, нарязан на ситно
1 морков, на малки кубчета
1 зелена и 1 червена пиперка, нарязани на ситно
1 домат, на кубчета
250 г картофи, на кубчета
50 г дом. пюре
600 мл вода
250 г броколи, на розички
2 ск. чесън
150 г рикота, крема сирене или извара
4 яйца
50 г кашкавал, настърган
настъргана кората на 1 лимон
1щ. млян джинджифил, индийско орехче, червен пипер и куркума по желание
сол,пипер на вкус

В сгорещената мазнина се задушават картофите, кафиолът, лукът, морковът, чушките и доматът за 5 мин. Прибавя се дом. Пюре и водата. След 20 мин. течността се прецежда и в нея се сваряват розичките броколи за 6-8 мин. Прецежда се и в бульона се слагат кората и сокът от лимона, чесънът и сиренето или изварата. Пасира се на гладко пюре.
Смесват се пюрето, сместа с кафиола, яйцата, подправките и броколито.
Всичко се изсипва в огнеупорна форма и се поръсва с кашкавал. Пече се на 200°С около 50 минути.
Охлажда се и се сервира с препечени филйки.
                                                                                                                       Сп. Меню

Няма коментари:

Публикуване на коментар