петък, 19 април 2013 г.

Питка

Невероятно вкусна, опитайте.
Това е първият ми досег с тесто с мая и месене, преди години. Всъщност имах най-добрите помощници - съпругът ми и двете деца, та всички помесихме. :) Резултатът беше впечатляващ за цялата рода. :)) 



А ето и нужните продукти:

20г свежа мая
300мл прясно мляко
5 с.л. кисело мляко  

3 яйца (един жълтък или малко белтък за намазване!)
4с.л. олио (и пак е "памук" и без 200мл)
2с.л. захар 
1с.л. сол
брашно

Разтворете маята с малко захар, мляко (приятно топличко) и брашно - на гъста кашичка и оставете да втасва/ удвои обема си. В брашното (500г) добавете солта и останалата захар, направете кладенче и сипете всички продукти и втасалата мая. Да не забравите и останалото прясното мляко! Смесете продуктите и омесете тесто. Прибавяйте брашно, колкото е нужно, за да получите меко, но не лепнещо тесто. Продължете да месите (15ина минути), за да се получат мехурчета в тестото.  




Оставете да почине15 мин. След това пак месите (5-10мин.) и оставете да втаса (поне да се удвои). След тази почивка, делите тестото на 3 топки. Всяка топка разточете на кора, малко по-голяма от дъното на съда, в който ще печете. Намазвайте всяка от корите с олио и ги наложетете една върху друга. Нарежете като торта, на 16 парчета. Навивийте триъгълниците от основата към върха, като кифлички и ги наредете в застлана с пекарска хартия или намаслена и набрашнена тава. 



 Наредената пита  оставете да втасва 30мин. Намаже с жълтък (+няколко капки олио и пр. мляко) или с  разбит белтък и печете на 200 градуса.
Всяка фурна е различна, смятайте посочените от мен градуси за ориентир.
източник: бг-мамма 











 
И хлебчета - същият прекрасен вкус с повече коричка. :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...