сряда, 10 април 2013 г.

Десертът на султана (Султан Татлиси), Турция



1/2 кг големи кайсии
1 чаша вода
1 чаша захар
1 чаена лъжичка лимонов сок
1 чаша сметана или млечен каймак


Приготвяне  

Измийте кайсиите, поставете ги в дълбока тава.
Добавете водата, захарта и лимоновия сок и запечете, докато плодовете омекнат и течността в тавата се сгъсти до получаването на сироп. Печете 20 - 25 мин. Извадете кайсиите и внимателно ги напълнете със сметаната (каймака). Оставете в хладилника и ги поднесете студени, поръсени с орехи и канела.

Този десерт е бил сред най-често поднасяните на султаните – заедно с кисело мляко или дори напълнени с кисело мляко вместо сметана.

източник: tialoto.bg

Много приятна вкусотийка. Става лесно и бързо, направо- нищо работа. :)

Използвах неподсладена сметана.

2 коментара:

  1. Здравейте! Искам да изненадам гостите си с този интересен десерт. Моля за уточнение каква сметана да избера- сладкарска млечна или заквасена. Благодаря и поздравления за чудесния блог.
    Влади

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, благодаря за интереса, хубавите думи и гостуването! :)
    Може би ви е късно вече, но отговарям все пак. Млечен каймак е животинска сметана, та ако не такава - течна растителна. Тя би могла да е готварска, която вие да си подсладите по вкус или сладкарска.
    Заповядайте отново! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...