сряда, 10 април 2013 г.

Пирог с грозде от Тоскана

Много сочен и вкусен сладкиш, чудна компания за чаша ароматно кафе или чай!
   




За  тестото:
350г брашно
30г мая (2 ¼ ч.л. суха)
250мл топла вода (аз сложих по 125мл вода и пр. мляко)
40мл олио1ч.л. захар

щ. сол


За плънката:

по 500г бяло и черно грозде без семки
1с.л. нишесте
90г захар
40г масло, разтопено
олио за мазане

Маята с малко вода, захар и брашно разбъркайте на кашичка и оставете да втаса/шупне. Пресятото брашно сложете в купа, напаравете кладенче и сипете маята. Поръсете я с малко брашно, покрийте съда с кърпа или фолио и оставете на топло да втаса маята... докато се появят мехурчета. Изчистете, измийте и подсушете гроздето. Поръсете го с нишестето и оставете настрана. Към тестото добавете останалата вода, олиото и солта и омесете за 10тина минути. Тестото трябва да лепне леко и го помесете по –дълго. Намажете края /ръба на купата/съда, тестото посипете с брашно и оставете на топло  да втасва, трябва да удвои обема си.
Втасалото тесто разделете на две и всяка топка разточете в овална форма на добре набрашнена повърхност. Първата сложете в застлана с пек. хартия тава, поръсете с малко нишесте или брашно, разпределете половината грозде, поръсете го с половината захар и половината масло. С втората кора покрийте и защипете хубаво краищата, да не се вижда гроздето. Отгоре разпредлете останалото грозде, като притискате леко,... останалите захар и масло. Покрийте пирога и оставете на топло за 1час. Намажете края  му с олио, по желание посипете със захар (при мен - кафява) и печете в загрята на 190°С за около 40-45 минути.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...