неделя, 7 април 2013 г.

Хляб

Много вкусен и лесен хляб! На вид досущ като купешкия ръчен, но на вкус - домашен, ммм... :)




Продукти: 

10г прясна мая / 7г суха
365мл топла вода
600г брашно - бяло, типово или смес (ако добавяте пълнозърнесто, ще трябва да увеличите малко водата)
1ч.л. захар
1 ½  - 2 ч.л. сол
Получава се нормално хлебно тесто. 

Разтворете маята в малко вода и захар, добавете брашно до гъста кашичка и оставете да втаса/шупне. 








 Или:







Ако съм сигурна в годността на маята, не я активирам, а я добавам разтворена в малко от водата. Сухата мая слагам  направо в брашното без да я разтварям.
Към останалото брашно добавете останалата захар, маята и водата, замесете и докато е още мокро тестото, добавете солта. За 5-6мин. омесете меко, еластично тесто и оставете в намазнен съд, покрито, да втаса. 






Оформете хляба и го поствете в съда, в който ще печете, завийте с найлонов плик или кърпа да не влиза въздух и отново оставете да втаса (удвои обема си). 

















Направете резки и печете в загрята на 230°С фурна за около 10 минути, слд това намлете на 210 и след 15 - 20мин. имате хляб. 
За по-твърда коричка, първите 10 минути 2-3 пъти напръскайте (с пулверизатор или с ръце) стените на фурната със студена вода, като внимавате да не пръскате стъклото на вратата на фурната. 







Аз обичайно вечер замесвам двойна доза и слагам тестото в контейнер и в хладилника.


 На следващия ден пека половината тесто, останалото остава за следващия или по нататъшен ден. Съхранявам в хладилника. 
Ако тестото ми е по-меко, второто втасване при мен е в банетон /baneton. 



С фурната загрявам и тавата, в която ще пека. Посипвам в тавата малко брашно и върху него обръщам банетона, отгоре остава гладката страна на тестото, правя резки и пека.
Много често работя и без банетона. Тогава слагам оформеното тесо да втасва върху по-голяма дъска (при мен е пластмасова, тънка и гъвкава... за сега), постлана с пекарска хартия - поръсена с малко брашно, покривам тестото с памучна кърпа. Когато ще пека, с дъската пренасям до загрятата тава, а с хартията издърпвам/пързулвам (много лесно е :) ) хляба в тавата и пека. 


Винаги изчаквам хляба да се охлади поне 40 минути, а обичайно 50. Важно е, за да се разпредли влагата равномерно от вътрешността към коричката. Може да забележите разликата  при изваждането и след 50мин. :)


11 коментара:

  1. Супер!
    Поздравления Морена страхотен блог!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Зиче, и при теб е хубаво! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Решила съм да правя хляба, но да попитам 8 гр. жива мая не е ли малко? Това е 1/5 кубче на 600 гр. брашно.

    ОтговорИзтриване
  4. Виктория, не е малко, снимките го доказват. :) За по-лесно напоследък деля кубче от 42г на 4 и ползвам четвъртинка за рецептата (малко съм увеличила всъщност и брашното - 700г и водата - 420мл), но и с точно 8г мая за 600г брашно се получава същият хляб. Правя този хляб обичайно поне 5 дни в седмицата, само вида на брашното сменям. А! Също и водата увеличавам понякога за по-хидратиран хляб.
    Опитай, всичко ще е наред. Да ви е вкусно! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Тази рецепта е точно като хляба, който едно време правеха в градската фурна. Страшно лесен и вкусен. Току - що го извадих от фурната и не мога да ви опиша за аромата, с който се напълни къщата :) Благодаря за рецептата, Морена. Всичките неща, които съм опитвала от твоята кухня са невероятно вкусни :)

    ОтговорИзтриване
  6. Магдалена (адашки сме :)), благодаря за доверието и коментара! Много се радвам, че ви е харесал хлябът, както и други рецепти! Явно имаме и сходен вкус! :) Винаги си добре дошла!

    Скоро ще добавя алтернативен вариант на хляба - по-хидратиран, само да направя и снимки.Той е също толкова лесен и вкусен.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте! Искам да попитам в каква тава печете хляба,защото е изпечен равномерно и кората се е получила много добре? ☺Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, Лу! :) Благодаря за интереса!
    Хлябът е печен в тавата на снимката. Не във форма, а свободно, в голямата тава на фурната.
    Пак заповядайте!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте, благодаря за рецептата. Приготвих тестото, но засега си чака реда в хладилника (тъй като мъжът ми се прибра междувременно с купешки хляб). Въпросът ми коко време може да се съхранява в хладилника? Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте, благодаря за гостуването и доверието!:) Отдавна не съм държала тесто в хладилника, някъде ололо 4 дни по спомен. Проверявайте го. Пак заповядайте! :)

    ОтговорИзтриване

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...