вторник, 9 април 2013 г.

Меден кекс с круши

Мммм фантазия... може ли иначе.. мед и канела.. пък и крушите тук...



 

1 3/4 ч.ч. брашно
1ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. канела

1/4ч.л. индийско орехче
2 големи яйца
1/4 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. каф. захар
120 г масло
1/2 ч.ч. течен мед
1/2 ч.ч. мляко
кората на 1 лимон


1 с.л. масло
1/4 ч.ч. захар
о-о 5 круши, нарязани на пластинки (при мен 2)
1/4 ч.ч. течен мед (при мен- 1 ½ с.л.)


Загрейте фурната на 180°С. Намазнете и набрашнете форма 23 см.
Смесете брашното, солта, бакпулвера, содата и канелата (аз добавих и щипка инд.орехче).
Разбъркайте млякото с меда и лим.кора.
В купа разбийте яйцата със захарта до кремообразна смес,  добавете маслото, млякото, меда и брашното (постепенно).
Изсипете тестото във формата и печете 35-40 минути. Охладете 15 мин. във формата, а след това и на решетка.
Поставете кекса в съда, в който ще сервирате.
В тиган загрейте маслото и добавете захарта да се разтопи, тогава добавете крушите да поомекнат малко и накрая меда - разбърквайки внимателно, за да се запазят крушите и махнете от огъня. Охладете за 7-10 мин.
С вилица набодете кекса, отгоре поставете крушите и полейте с карамеловия сос.
Поднесете с разбита сметана или сладолед.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...