петък, 12 април 2013 г.

Еклеров сладкиш с банани и ябълки

Бърз и лесен, много лек сладкиш. 




блат (от варено тесто):
300мл пр.мляко/вода
250г брашно
4ч.л. захар
4 яйца
100г масло
щипка сол

Фурната се загрява на 200°
Слага се млякото да заври и тогава се изсипват маслото и захарта. Когато отново заври се прибавя брашното при непрекъснато бъркане (най-добре с дървена лъжица), докато стане на гъста смес отлепяща се от стените на съда. Маха се от котлона и след като поизстине малко се добавят едно по едно яйцата, като след всяко се бърка добре, до пълното му усвояване.
Тестото се слага в намазнена/ пекарска хартия тортена форма(26см)  и след 15ина мин, се намалява Т на 170-175
°. Пече до готовност, да порозовее/покафенее, като не се отваря фурната. След като я изключите, оставете за 10ина мин. в нея сладкиша. Охлажда се.

крем:
1 пак.пудинг "Paradies creme" на Йоткер - ванилия (по избор)
¾ ч ч.прясно мляко
200мл течна сметана  (изолзвам готварска+ 1-1 ½ с.л. пудра захар)

Разбива се пудинга с млякото. Сметаната се разбива и се добавя към пудинга.

  
плодова плънка:
2 банана- средни, нарязани на колелца о-о 4-5мм
1 ябълка- на тънки резени
2с. л.  п. захар


5с.л. сок от лайм
50 г масло
щипка инд. орехче

Плодовете се запържват за 1-2 минути в маслото, добавя се лаймския сок, а след минута и захарта, ванилията.

Изстиналият блат се разрязва и се пълни с крема, като еклер. Отгоре се изсипва плодовата плънка. Поръсва се с индийското орехче. 




4 коментара:

  1. Чудесен е ,Морена ! Поздравления !
    Поздравления и за блога ти ! Макар и в началото има страхотни рецепти !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Ивана! :) Много мило!

    ОтговорИзтриване
  3. Да ви е сладко, Еос и пак заповядай! :)

    ОтговорИзтриване

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...