вторник, 2 април 2013 г.

Кроканова торта




За 1 блат:
2 яйца
2 с.л. пр.мляко (вода)
100г брашно
100г захар
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. амонячна сода
1 ч.л. ром
Аз правя двойна доза и като изстине разрязвам на две.

Загрейте фурната на 180°
Разбивате всички продукти (добре би било да разделите жълтъци и белтъзи и последните да разбиете на сняг) и печете.

Крем:
3-4 яйца
5-8 с.л. захар (въпрос на вкус)
250г масло, на стайна темп.
150-200г п. захар (по вкус)

Яйцата + захарта се разбиват на водна баня, докато сместа побелее и се оставя да се охлади.
Разбива се хубаво маслото + пудрата захар. Към тях на тънка струйка, бавно се добавя яйчената смес, да се получи като майонеза.
По желание част от крема може да се оцвети.
 

Крокан:
3/4 ч.ч. захар
орехи (около чаша)

В намазана с масло тава се разстилат орехите.Захарта се карамелизира и се заливат орехите. Изстива и начуквате в хаванче.
В съда от карамела се сипва вода или пр.мляко -  да се разтвори и ползвате за напояване на блатовете.

Редите - блат (напоен), крем, крокан... най - отгоре крем. Украсата - по избор.




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...