сряда, 3 април 2013 г.

Кокосов чийзкейк

Изключетелно приятен е с нежната си плънка и хрупкава глазура.





Блат:
1 ч.ч. кокосови стружки
½ ч.ч брашно от орехи (много ситно смлени)
120г масло

Намазнете тортена форма с размери 24см.
На среден огън и при непрекъснато бъркане в сух тиган запечете кокосовите стружки да порозовяване. Добавете орехите и запечете и тях за кратко. Прибавете и маслото на малки парченца и бъркайте, докато се разтопи. Махнете от огъня и изсипете сместа във формата, разстелете и натъпчете добре. Поставете във фризера
Запечете и кокоса за глазурата и оставете настрана.

Плънка:
600-650г крема сирене със стайна температура
½ ч.ч. захар
3 яйца със стайна температура
1 с.л. лим. сок
1-2 ванилии
1/4 ч.л. бадемова есенция

Загрейте фурната на 180°.
С миксер (на средна скорост) разбийте крема сиренето със захарта за около 3 мин. Добавете яйцата едно по едно, добре разбивайки след всяко до пълното му усвояване. След последното яйце не разбивайте дълго, за да не поеме сместа много въздух. Добавете лимоновия сок и есенциите и разбъркайте. Изсипете върху охладената основа. Печете около 30 мин. Краищата ще се зачервят и надигнат, но кейкът все още не е готов. Когато е готов, извадете от фурната. Нормално е средата да се тресе.
Докато се пече, пригответе глазурата.

Глазура:
1 белтък
1/2 ч. л. ванилова ессенция
1/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кокосови стружки

Разбийте белтъка с ванилията на мека пяна, постепенно добавяйте захарта и разбийте на твърд сняг. Добавете кокоса и внимателно разстелете сместа върху кейка, като се стараете да не смесвате покритието с плънката, заравнете.
Печете 15- 20 мин. до изсушаване на глазурата.

Извадете и охладете във формата за 15 мин. и след това прекарайте ножа покрай стените, за да можете по-късно да извадите кейка безаварийно :lol:. Чийзкейкът леко ще спадне. След това внимателно отворете формата и охладете напълно.
Оставете в хладилника за 4-6 часа преди сервиране.












  Препоръчвам  да търсите възможно най - финните кокосови стружки. Купувала съм на Биосет (използвах тях) и Prima (тези са доста едри).
Използвах 26см форма и увеличих малко продуктите.

2 коментара:

  1. Прекрасен е!Аз съм любител на чийз кейк и също съм правила кокосов вариант.Твоят ми хареса!Днес открих твоя блог, разглеждам , има много неща, които ми харесват, ще те посещавам!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, ще се радвам да опиташ!
    Добре дошла си, Соня, чуствай се удобно и да ти е вкусно! :)
    Поздрави, Морена :)

    ОтговорИзтриване

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...