петък, 26 април 2013 г.

Торта Снежанка

Това е една много вкусна и лека торта, която много пъти съм правила (но имам само тази снимка, за съжаление). Зелените смокини са много важен акцент и много си отиват с кокоса. Опитайте. :)


за блата:
1ч.ч. прясно мляко
1ч.л. сода
1ч.л. бакпулвер
½ ч.ч. масло, меко
½ ч.ч. олио
2ч.ч.  п. захар (при мен 1 1/2)
5 яйца
2ч.ч. брашно
1ч.л. ванилова есенция
1ч.ч. кокосови стърготини

за крема (аз ползвам 1 1/2 доза):
225 г крема сирене
½ ч.ч. масло, меко
1ч.л. ванилова есенция

2ч.ч.  п. захар (при мен 1 1/2ч.ч.)
4с.л. течна сметана
200 г закв. сметана
4с.л. нарязани зелени смокини от сладко, по желание

за украсата:
8 малини, ягоди или коктейлни черешки
1ч.ч. кок. стърготини
50г бял шоколад
50г черен шоколад

Фурната се загрява на 180 С. Три форми за печене се застилат с пек. хартия.
Содата се разтваря в млякото. В голяма купа се разбиват маслото, олиото и пудрата захар. Прибавят се ванилията и яйцата. Слага се кокосът, разбърква се, налива се млякото, отново се бърка и накрая се добавя пресятото брашно с бакпулвера. Тестото се разпределя във формите. Пече се 30-35 минути (аз обичайно пека един блат, който разрязвам на 3 и за печене ми отнема  50 мин.). Охлажда се и се изважда от формите.
 

Всички продукти за крема се рaзбиват заедно, докато се получи пухкава маса. С него се съединяват блатовете, като помежду им се слагат парченца зелени смокини. Тортата се намазва добре отгоре и отстрани. Оставя се малко крем за украса.
 

Готовата торта се поръсва обилно с коккосови стърготини от всички страни. Украсява се с 8 розички от крем, на които се забожда по една черешка или друг плод и решетка (на снимката без) от бял шоколад.
Шоколада се рзатопявана водна баня. Прави се фунийка от хартия за печене, изсипва се в нея рзатопения шоколад, отрязва се леко връхчето и върху пекарска хартия се шприцова решетка или друга формичка. Оставя се да се втвърди и се отлепва внимателно.

                                                                                                                         източник:сп. Меню

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...