четвъртък, 25 април 2013 г.

Баклава

Предлагам ви моята рецепта за баклава.

 

1 пак. кори (Фамилия, Бела)
125 - 160г  масло, разтопено

плънка:
300г /2ч.ч.  орехи
2-3 с.л. грис
канела

сироп:
3ч.ч. вода
1 1/2 ч.ч. захар
кората на 1 лимон/портокал
лим.сок
 


Загрейте фурната на 180°С.
Броя на корите разделете на 3.
В тава се сложете първата 1/3 кори и половината от плънката, пак кори и останала плънка, накрая последната част кори. Нарежете на ромбове (или както решите) и полейте с разтопеното масло.
Печете до приятен златист цвят, изпича се бързо.

Залейте със сиропа - или топла баклава с изстинал сироп или обратното.
У нас някъде като преполовим  баклавата, приготвям още сироп и добавям, че обичаме да е с повечко такъв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар