четвъртък, 4 април 2013 г.

Моята баница със сирене...

или както е известна вече в нета - Баницата на Морена :))



1 пак. фини кори 
останалото ми е на око, но общо взето:

плънка:
сирене о-о 300-400г
яйца 4-5
кис. мляко 3-4 с.л.
малко олио

150г масло, разтопено
1ч.ч. прясно мляко

Първо си намазвам корите...залепвам една с друга с масло, което поръсвам на една кора, разнасям и слагам отгоре 2ра кора, сгъвам ги на 4 и оставям настрани. Така - с всички кори, като трябва да остане малко от маслото. После обръщам купчината приготвени кори, за да започна с първата двойна кора, защото е най -дълго престояла и започват да съхнат. Разгъвам я (нали е сгъната) и поръсвам от плънката, разснасям я по цялата кора, навивам на руло и редя в тавата, намазнена с масло. Нарязвам на парчета, поливам с останалото масло и с прясното мляко. Пека на 180
°-190°С до готовност/зачервяване. Изваждам, напръсквам с вода и похлупвам с друга тава или пък вестник и отгоре с кърпа ... да се задуши/ омекне. Ако я искам хрупкава, изстива непокрита.

Пробвала съм и други варианти, но по-добра от тази няма според нас, а и тези, които съм черпила я харесват мнооооого. По този начин правя и с други плънки - тиква, ябълки, спанак, папад.

Рецептата съм взела от моята свекърва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар