четвъртък, 18 април 2013 г.

Виенски кифли по чешки...

 Любезно предоставени от Наталина, благодаря за което! :)
Много са вкусни, мекички, с хрупкава коричка и нежна структура. Различни са от нашенските виенски кифли, познати на някои от нас от недалечното минало. 
 


 продукти за 24 кифлички:

350мл прясно мляко,
2 яйца (малко от единия белтък за намазване!)
140г масло, разтопено
1/2ч.л.сол
кората на 1 лимон, настъргана
800г брашно 

120г захар
*1/2 шушулка ванилия или 2 пакетчета
*20г свежа мая / 1 1/2ч.л. суха



Обичайно меся на ръка тестото, омесвам вечер и го слагам да втасва в хладилника. На следващата сутрин правя кифличките за закуска.
Можете да ползвате и хлебопекарна машина, аз съм я ползвала с отложения старт и пак за сутрин имам готово тесто. Спазвайте само реда на слагането на продуктите, както са по инструкция - първо мокрите, отгоре сухите. 
*Свежата мая - активирана и шушулката ванилия, се слагат към мокрите съставки.
Втасалото тесто навийте на цилиндър и нарежете на 24 еднакви парчета.
Всяка топка разтеглете с пръсти/разточете, да получите продълговата мекичка/елипса. Завивайте на руло/ като пуричка (по желание може да сложите една ч.л  пълнеж - нутела, мармалад, маков или орехов пълнеж, но оригиналните виенски кифли са без пълнеж). Завийте  пуричката на полумесец и наредете в застлана (с пекарска хартия) или намазнена тава. Оставяйте ги повече затворени (полумесеца :) ), при печенето се отварят.

Оставете кифличките да втасат, намажете с отделения белтък, леко разбит и печете в загрята на 160-170°С за около 15-20минути,  да станат златисти. 


Ако ви останат неизядени, напълно изстинали се прибират в найлонов плик и може да се замразят. Когато решите да ги хапнете, ги слагате за кратко в загрята фурна или за минута в микровълнова фурна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...