понеделник, 1 април 2013 г.

Медено-ябълков кекс

 
 

Приготвяне

210г брашно
1 ¼  ч.л. бакпулвер
¼  ч.л. сода
¼  ч.л. сол

по желание - джинджифил, индийско орехче, кардамон - по малко, на върха на ножа

2 яйца
100г захар
120мл олио
1/4 ч.ч. /60 мл течен мед
кората на 1 лимон
2 с.л. лим.сок /1/2 лимон + 2 с.л. вода

1/2 ч.ч. орехи
1ч.л. канела
2 средни ябълки (~350 г) - на малки кубчета

 Приготвяне:

Загрейте фурната на 180°С.
Намазнете или застелете с пек.хартия форма 24-26см.
Смесете първите 4 продукта.
Отделно разбъркайте яйцата със захарта до бяло. Добавете олиото, меда и лим.кора. Смесете лим. сок с водата и добавяйте към яйчната смес, като редувате с брашнената и разбивате на ниски обороти. Добавете ябълките и орехите смесени с канелата.
Печете 40-50 минути.
Охладете за 10 мин. във формата, след това извадете и охладете напълно върху решетка.
Поръсете с пудра захар.




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Хлебче Рожков с квас

  Преди време правих такова хлебче, но с 30% рожков и се получи хубав десертен/за закуска хляб.   Исках обаче обичайния хляб, подходящ за за...